Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 21:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μoody’s: Το νέο νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για τις δαπάνες θα μειώσει πληθωρισμό και έλλειμμα

Μoody’s: Το νέο νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για τις δαπάνες θα μειώσει πληθωρισμό και έλλειμμα

Ένα σαρωτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την αμερικανική Γερουσία την Κυριακή και αποσκοπεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και στην αύξηση ορισμένων εταιρικών φόρων, θα μειώσει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα ελλατώσει το έλλειμμα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η νομοθεσία, γνωστή ως Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού, ωστόσο, δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό «το ερχόμενο ή το επόμενο έτος», δήλωσε η Μαντχαβί Μποκίλ, ανώτερη αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη θα έχει αντίκτυπο (στη μείωση του πληθωρισμού) καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα», είπε, προσθέτοντας ότι ο ορίζοντας της ήταν δύο έως τρία χρόνια.

Η Γερουσία ενέκρινε την Κυριακή το νομοσχέδιο των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια σημαντική νίκη για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας το μέτρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση, πιθανότατα την Παρασκευή. Αναμένεται να το περάσει και να το στείλουν στον Λευκό Οίκο ώστε να το υπογράψει ο Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, το κατήγγειλαν ως μια λίστα επιθυμιών καθοδηγούμενων από την Αριστερά δαπανών που σκοτώνει τις θέσεις εργασίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη, όταν η οικονομία κινδυνεύσει να διολισθήσει σε ύφεση.

Η Μποκίλ είπε ότι στο άμεσο βραχυπρόθεσμο μέλλον ότι ο πληθωρισμός θα αντιμετωπιστεί από την Fed καθώς αυξάνει τα επιτόκια.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι μια βασική δυναμική που παρακολουθείται στενά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed καθώς αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τις πιέσεις των τιμών σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

Αν και ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος της νομοθεσίας στον πληθωρισμό θα είναι μέτριος, το νομοσχέδιο εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, δήλωσε στο Reuters η Γουέντι Έντελμπεργκ, ανώτερη συνεργάτης οικονομικών μελετών στο think tank της Ουάσιγκτον, το Brookings Institution τη Δευτέρα.

Ερωτηθείσα για το πώς θα επηρεάσει η νομοθεσία το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η Μπόκιλ είπε: «Η εξοικονόμηση από την πλευρά του Medicare καθώς και οι φορολογικές αλλαγές θα υπεραντισταθμίσουν το επιπλέον κόστος».

Η νομοθεσία στοχεύει στη μείωση του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιτρέποντας στο Medicare, το κυβερνητικό σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, να διαπραγματεύεται τις τιμές σε περιορισμένο αριθμό φαρμάκων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News