Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Εξετάζει μείωση στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας – Πλήγμα για την Ευρώπη

Νορβηγία: Εξετάζει μείωση στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας – Πλήγμα για την Ευρώπη

Η Νορβηγία σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, σε μία πρώτη ένδειξη της δοκιμασίας που θα περάσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τον επικείμενο χειμώνα, καθώς η κρίση ενέργειας βαθαίνει ολοένα και περισσότερο. 

Η χώρα θα δώσει προτεραιότητα στην αναπλήρωση των αποθεμάτων νερού παρά στην παραγωγή ενέργειας, στην περίπτωση που είναι χαμηλότερα από τον εποχικό μέσο όρο, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland. H Νορβηγία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, στέλνοντας περίπου το ένα-πέμπτο της παραγωγής της στους γειτόνους της, όμως τα χαμηλά επίπεδα του νερού στα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της στη νότια Νορβηγία σημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει μέτρα τώρα προκειμένου να αποφύγει εσωτερικές της ελλείψεις το χειμώνα. 

«Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν μηχανισμοί ελέγχου που θα περιορίσουν τις εξαγωγές σε περίπωση που θα αποθέματα νερού είναι χαμηλά», ανέφερε ο υπουργός. Το υπουργείο Ενέργειας θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα την επιβολή πλαισίου ούτως ώστε ο μηχανισμός να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το γρηγορότερο δυνατό. 

Καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται, η οποιαδήποτε απόφαση να περιοριστούν οι εξαγωγές θα επέφερε καίριο πλήγμα στις χώρες εκείνες που στηρίζονται τα μέγιστα στη Νορβηγία για την προμήθειά τους. Πιθανή επίσης μείωση των εξαγωγών θα ωθούσε σε νέα ύψη τις τιμές και θα ανάγκαζε τη National Grid να κάνει χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων της σε άνθρακα, όπως ανέφερε η Aurora Energy Research. 

Nα σημειωθεί ότι η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ε.Ε., όμως αποτελεί τμήμα της ενιαίας αγοράς ενέργειας της Ε.Ε. της οποίας το ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι χώρες δεν επιτρέπεται να μειώσουν τις ροές τους προς τις γειτονικές χώρες για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Και οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος της Νορβηγίας θα πρέπει να υπόκεινται στους κανόνες της ενεργειακής αγοράς της Ε.Ε..

«Εάν υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα χρειαζόμασταν αυτή τη στιγμή είναι να υπονομεύσουμε τη συνεργασία και την προβλεψιμότητα του εμπορίου σε ενέργεια και την ροή από την οποία εξαρτάται τα μέγιστα η ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση αλλά και η δέσμευση της ίδιας της Νορβηγίας να συνεργαστεί και να ανταποκριθεί στο ενεργειακό πλαίσιο κανονισμών», ανέφερε ο Toini Lovseth, γενικός διευθυντής της EnergiNorge. 

H Νορβηγία εξοικονομεί περίπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες. Ιστορικά, είναι σε θέση να εξάγει ένα τεράστιο πλεόνασμα και εξακολουθεί να έχει από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News