Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 20:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 4,5 δισ. δολ. για την Ουκρανία για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 4,5 δισ. δολ. για την Ουκρανία για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινητοποιήσουν επιπλέον 4,5 δισ. δολ. για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ανεβάζοντας τη συνολική δημοσιονομική υποστήριξή τους από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στα 8,5 δισ. δολ., ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Η χρηματοδότηση, σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα πάει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σε δόσεις, ξεκινώντας με εκταμίευση 3 δισ. δολ. τον Αύγουστο, δήλωσε η USAID, η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την USAID είναι η τρίτη παροχή χρηματοδότησης μετά τα 1,7 δισ. δολ. τον Ιούλιο και 1,3 δισ. δολ. τον Ιούνιο. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πακέτο οπλικής βοήθειας 1 δισ. δολ.

Συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεισφέρει περισσότερα από 18 δισ. δολ. στην Ουκρανία φέτος.

Τα νέα δημοσιονομικά κονδύλια πρόκειται να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας για τον αυξανόμενο φτωχό πληθυσμό, τα παιδιά με αναπηρίες και τα εκατομμύρια των εσωτερικά εκτοπισμένων, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολ. το μήνα -ή 2,5% του προπολεμικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος- λόγω του κόστους του πολέμου και των μειωμένων φορολογικών εσόδων. Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτό θα αυξήσει το ετήσιο έλλειμμα της Ουκρανίας στο 25% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 3,5% πριν από τη σύγκρουση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 55% των Ουκρανών θα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας μέχρι το τέλος του 2023 ως αποτέλεσμα του πολέμου και του μεγάλου αριθμού εκτοπισμένων, έναντι 2,5% πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η USAID είπε ότι η δημοσιονομική στήριξη των ΗΠΑ επέτρεψε στην ουκρανική κυβέρνηση να διατηρήσει τη ροή φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες κρίσιμες υποδομές και να παραδώσει επείγουσες ανθρωπιστικές προμήθειες στους πολίτες και επίσης έχει πληρώσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Η USAID ανέφερε ότι είχαν τεθεί σε εφαρμογή ισχυρές διασφαλίσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα για να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαια κατευθύνονται εκεί που προορίζονται να πάνε.

«Αυτή η οικονομική βοήθεια είναι κρίσιμη για την υποστήριξη του ουκρανικού λαού, καθώς υπερασπίζεται τη δημοκρατία του ενάντια στον απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε δήλωσή της στο Reuters.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News