Business & Finance Παρασκευή 5/08/2022, 19:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνοεπίθεση 200 εκατ. δολαρίων: Αμοιβή στους χάκερς για την επιστροφή των κλοπιμαίων

Κυβερνοεπίθεση 200 εκατ. δολαρίων: Αμοιβή στους χάκερς για την επιστροφή των κλοπιμαίων

Αμοιβή έως και 10% προσφέρει σε χάκερς η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Nomad για την επιστροφή των ποσών που διέρρευσαν από λογαριασμούς των χρηστών της, έπειτα από την κυβερνοεπίθεση αυτής της εβδομάδας που «διέγραψε» σχεδόν 200 εκατ. δολάρια από το πρωτόκολλο γέφυρας (brigde protocol) της εταιρείας.

Η Nomad παρακάλεσε τους χάκερς να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η εταιρεία έχει ήδη ανακτήσει τουλάχιστον 20 εκατ. δολάρια.

«Η αμοιβή αφορά όσους μιλήσουν τώρα και για όσους έχουν ήδη επιστρέψει τα χρήματα», διευκρίνισε η Nomad. Ειδικότερα, δήλωσε ότι δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον οποιουδήποτε χάκερ επιστρέψει το 90% των περιουσιακών στοιχείων που πήρε. Όσοι τυχόν επιστρέψουν μέρος των κλοπιμαίων θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο «ηθικοί χάκερς», μία κατηγορία η οποία συχνά συνεργάζεται με τις αρχές και ειδοποιεί για προβλήματα στα λογισμικά επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η Nomad δέχθηκε επίθεση, χάνοντας σχεδόν 200 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα διέρρευσαν σταδιακά σε μικρές ποσότητες και διασπάστηκαν σε πολλούς λογαριασμούς. Ειδικότερα, ο κώδικας της Nomad επέτρεψε στους χάκερ να ζητήσουν ένα ποσό οποιουδήποτε ύψους και στη συνέχεια να το μετακινήσουν στο λογαριασμό τους, ακόμη και εάν υπήρχε επαρκές ύψος καταθέσεων.

Προκειμένου να εκμεταλλευτεί κανείς το πρόβλημα στον κώδικα, δεν χρειαζόταν να γνωρίζει από προγραμματισμό. Μετά τους χάκερς, μόλις το συνειδητοποίησαν αυτό άλλοι, ότι δηλαδή μπορούν να τραβήξουν μεγάλα ποσά, συνέχισαν την επίθεση.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και απασχολούνται κορυφαίες εταιρείες πληροφοριών blockchain. Στόχος της Nomad είναι να εντοπίσει τους σχετικούς λογαριασμούς και να ακολουθήσει και να ανακτήσει τα ποσά», είχε δηλώσει η εταιρεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Νέο «ψηφιακό ριφιφί» με λεία 200 εκατ. δολάρια

Χάκερς: Δείτε πόσο πουλάνε το διαβατήριο και την κάρτα σας στο dark web

Coinbase – BlackRock: Συνεργασία τιτάνων με επίκεντρο το Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News