Business & Finance Πέμπτη 4/08/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ενέκρινε και νέα μέτρα στήριξης ύψους 17 δισ.ευρώ

Ιταλία: Ενέκρινε και νέα μέτρα στήριξης ύψους 17 δισ.ευρώ

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 17 δισ.ευρώ ενέκρινε σήμερα η Ιταλία προκειμένου να θωρακίσει τις επιχειρίσεις και τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αλλά και τις ολοένα και υψηλότερες τιμές καταναλωτή. 

Το σχέδιο αυτό, μία από τις τελευταίες σημαντικές πράξεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριου Ντράγκι λίγο πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους, έρχεται να προστεθεί στα μέτρα ύψους 35 δισ.ευρώ που έχουν εγκριθεί από τον Ιανουάριο, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και βενζίνης. 

«Το πακέτο μέτρων έχει ως στόχο να θωρακίσει την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας σε ένα διεθνές περιβάλλον που συνεχώς επιδεινώνεται», είπε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. «Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο», συμπλήρωσε. 

Στο πλαίσιο του νέου πακέτου, η Ρώμη επιμηκύνει εως τα τέλη του έτους τα υφιστάμενα μέτρα που έχουν ως στόχο να μειώσουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, αλλά και να περιορίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης. 
  
Πρόθεση επίσης της ιταλικής κυβέρνησης είναι να παρατείνει την καταβολή μπόνους 200 ευρώ που καταβλήθηκε τον Ιούλιο σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά σε εργαζομένους που δεν συμπεριλαμβάνονταν έως πρότινος στους δικαιούχους. Επίσης, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επρόκειτο να λήξει στις 21 Αυγούστου παρατείνεται τώρα έως τις 20 Σεπτεμβρίου.  
    
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμά ότι το 2021 ο μέσος εργαζόμενος στην Ιταλία έχασε 46% του ακαθάριστου μισθού του σε φόρους και κοινωνικές εισφορές – με την Ιταλία να έχει την πέμπτη υψηλότερη αναλογία μεταξύ των 38 ανεπτυγένων χωρών μελών του οργανισμού. 

Επιπλέον 1,5 δισ.ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των συντάξεων, ώστε να υποστηριχθεί η αγοραστική ισχύς των ηλικιωμένων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News