Business & Finance Τετάρτη 3/08/2022, 14:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αρνητικό πρόσημο οι λιανικές πωλήσεις στον Ιούνιο 

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιούνιο ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα

Ευρωζώνη: Αρνητικό πρόσημο οι λιανικές πωλήσεις στον Ιούνιο 

Αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, υποχωρώντας μάλιστα περισσότερο του αναμενομένου, σε έναν μήνα κατά τον οποίο οι τιμές παραγωγού παρέμειναν στα ύψη. Η συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι η οικονομία των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, ενδεχομένως να εισέλθει σε ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2022. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο διολίσθησαν στο -3,9% σε ετήσια βάση και στο -1,2% σε μηνιαία, όταν οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι σε ετήσια βάση θα κατέγραφαν ρυθμό της τάξεως του -1,7% σε ετήσια βάση και θα παρέμεναν αμετάβλητες σε μηναία. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο, οι τιμές δηλαδή των πρώτων υλών στα εργοστάσια, ενισχύθηκαν κατά 35,8% εν συγκρίσει με τον Μάιο του 2021, και κατά 1,1% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. 

Ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το δεύτερο τρίμηνο, οι οικονομολόγοι δηλώνουν πλέον ότι αυτή η ανάπτυξη είναι πιθανό να ήταν η τελευταία πριν από μια πιθανή ύφεση το β΄ εξάμηνο του έτους.

Όπως επισημαίνουν, η οικονομία της Ευρωζώνης θα υποφέρει εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών, οι οποίες ανεβαίνουν στα ύψη κυρίως από το υψηλό ενεργειακό κόστος το οποίο έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιούνιο ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα, αλλά ακόμη κι αν δεν υπολογισθούν, οι τιμές παραγωγού παραμένουν 15,6% υψηλότερα τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, μια αύξηση που αναπόφευκτα επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News