Business & Finance Τετάρτη 3/08/2022, 13:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 17 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο 

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 17 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο 

Ελαφρά συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, μια υποχώρηση ωστόσο που έφερε τον σχετικό δείκτη σε χαμηλό 17 μηνών και οφείλεται ξεκάθαρα στις μειωμένες δαπάνες των καταναλωτών καθώς το κόστος διαβίωσης διαρκώς αυξάνεται. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 49,9 μονάδες, από τις 52 μονάδες του Ιουνίου. Η τιμή αυτή ήταν υψηλότερη σε σχέση με την αρχική ανάγνωση του δείκτη στις 49,4 μονάδες, ωστόσο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και φυσικά χαμηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας. 

Αισθητή ήταν η πτώση του υποδείκτη για τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς από τις 53 μονάδες τον Ιούνιο έπεσε στις 51,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, ενώ συρρίκνωση καταγράφηκε και στη δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στις 49,8 μονάδες από 51,1 μονάδες τον Ιούνιο. 

Εξίσου υποχωρητικά κινήθηκε και ο δείκτης που αφορά τη ζήτηση στις υπηρεσίες, καθώς διολίσθησε σε χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2020, στις 56,8 μονάδες από 58,5 μονάδες τον Ιούλιο. 

Σε χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2020 γλίστρησε ο δείκτης για τις νέες επιχειρήσεις και από το όριο των 50 μονάδων τον Ιούνιο, στις 47,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News