Business & Finance Δευτέρα 1/08/2022, 13:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Η μεγαλύτερη πτώση των λιανικών πωλήσεων στη σύγχρονη ιστορία της 

Ένα στοιχείο που χρήζει ενδιαφέροντος, έχει να κάνει με την ευρείας κλίμακας υποχώρηση των ηλεκτρονικών λιανικών πωλήσεων κατά 15,1%

Γερμανία: Η μεγαλύτερη πτώση των λιανικών πωλήσεων στη σύγχρονη ιστορία της 

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσαν το α΄ εξάμηνο του 2022 οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η πανδημία επέφεραν ισχυρότατο πλήγμα. Δεν ήταν μόνο η ευρείας κλίμακας συρρίκνωση που σημείωσαν τον Ιούνιο, αλλά είναι το γεγονός ότι συνιστά τη χειρότερη επίδοση που έχει καταγραφεί από το 1994, όταν ενώθηκαν η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής αρχής της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, της Destatis, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο κατέγραψαν ρυθμό -8,8% συγκρινόμενες με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Σε σχέση με τον Μάιο του 2022, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 1,6%. 

Και τα δύο ποσοστά είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για μείωση της τάξεως του -8% σε ετήσια και ασθενική άνοδο 0,2%. 

Σε σημείωμα προς τους πελάτες της Pantheon Macroeconomics, ο εκ των αναλυτών της, Κλάους Βίστεσεν αναφέρει ότι τα απογοητευτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία ενδεχομένως να έχουν συρρικνωθεί κατά 4% το β΄ τρίμηνο, όταν το α΄ τρίμηνο κατέγραψαν επίσης αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -0,6%.

Ένα στοιχείο που χρήζει ενδιαφέροντος, έχει να κάνει με την ευρείας κλίμακας υποχώρηση των ηλεκτρονικών λιανικών πωλήσεων κατά 15,1%, κάτι που υποδηλώνει ότι οι Γερμανοί σταδιακά επιστρέφουν στις προ πανδημίας συνήθειες, δηλαδή στα φυσικά καταστήματα. Ωστόσο παρά την υποχώρηση αυτή, οι λιανικές πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών βρίσκονται κατά 22% υψηλότερα σε σχέση με πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από investing.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News