Business & Finance Παρασκευή 29/07/2022, 22:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο

Ρωσία: Στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο

Ρωσική κρατική εταιρεία μεταβιβάζει χρήματα σε θυγατρική της που έχει αναλάβει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου κόστους 20 δισ. δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας, απομακρύνοντας τις ανησυχίες ότι το σχέδιο πρόκειται να καθυστερήσει εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης. 

Η Rosatom έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα περί τα 5 δισ.δολάρια σε τουρκική κατασκευαστική, γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, ενώ δύο ακόμη μεταβιβάσεις ανάλογων ποσών έχουν προγραμματιστεί γι΄αυτή την εβδομάδα και την επόμενη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος. 

Η Rosatom ανακοίνωσε ότι παρότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατασκευή αυτού του είδους παγκοσμίως, οι συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα ποσά που έχουν δώσει Τούρκοι αξιωματούχοι. Οι οικονομικοί όροι του σχεδίου είναι εμπιστευτικοί, σύμφωνα με την Rosatom. 

Η κατασκευή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Τουρκία, εάν θέλει να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εσωτερικής ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια όταν θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες. Οι οικονομικοί δεσμοί Ρωσίας και Τουρκίας ανατρέχουν πολλές δεκαετίες πίσω και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ προσεκτικός στους χειρισμούς του ώστε να μην αποξενώσει το Κρεμβλίνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Το σχέδιο χρηματοδοτείται από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, τη Sberbank, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των Δυτικών κυρώσεων αλλά και από την Sovcombank, που επίσης έχει δεχθεί κυρώσεις. 

Η Rosatom, ο μοναδικός ιδιοκτήτης του τουρκικού σχεδίου και η θυγατρική της που έχει αναλάβει την κατασκευή δεν έχουν υποστεί κυρώσεις. 

Η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα, του Akkuyu 1, άρχισε το 2018, ενώ του Akkuyu 2 ξεκίνησε δύο χρόνια αργότερα. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους χαρακτήρισε τις μεταβιβάσεις ως μία χειρονομία καλής θέλησης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Ερντογάν στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου. 

Το Μάρτιο, η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι έχει το δικαίωμα να πωλήσει το 49% του μεριδίου στο Akkuyu σε επενδυτή, αν και έως τώρα διαθέτει όλους τους αναγκαίους πόρους και εργαλεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, ακόμη και εάν χρηματοδοτήσει μόνη της την κατασκευή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Άγκυρα προς Κίεβο: Η πρώτη αποστολή σιτηρών να γίνει άμεσα

Υπεγράφη η συμφωνία για την απελευθέρωση των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

FAZ: Προσοχή στην Τουρκία για να μην γίνει η Ελλάδα νέα Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News