Business & Finance Πέμπτη 28/07/2022, 20:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Στα επίπεδα ρεκόρ του 2013 ξανά η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα

ΙΕΑ: Στα επίπεδα ρεκόρ του 2013 ξανά η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα

Η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς φέτος και να φθάσει τα επίπεδα ρεκόρ που είχε αγγίξει πριν από μία δεκαετία, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς οι τιμές φυσικού αερίου έχουν φθάσει στα ύψη. 

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα προβλέπεται να αυξηθεί 0,7% το 2022 στα 8 δισ. τόνους, με την προϋπόθεση ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για άνθρακα θα αγγίξει το ιστορικό υψηλό του 2013, ενώ σύμφωνα με την ΙΕΑ προβέπεται περαιτέρω αύξηση το επόμενο έτος, σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Η κατανάλωση άνθρακα ανέκαμψε πέρυσι κατά 6% καθώς οι οικονομίες άρχισαν να επιστρέφουν σε πλήρη λειτουργία μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, συμβάλοντας στη μεγαλύτερη έως σήμερα ετήσια αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

«Ο πλανήτης συνέχισε να καίει μεγάλες ποσότητες άνθρακα, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, καθώς ο άνθρακας αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ. 

Η ζήτηση για άνθρακα στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% φέτος εξαιτίας της ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα, η ζήτηση στην Ε.Ε. προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7%, καθώς ο άνθρακας τείνει να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών από την Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1. 

Aρκετές επίσης χώρες επιμηκύνουν τη διάρκεια λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση άνθρακα, οι οποίες επρόκειτο να κλείσουν ή ανοίγουν ξανά μονάδες που είχαν κλείσει.
  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Σχέδια επιστροφής στον λιγνίτη για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος

ΕΕ: «Παράθυρο» για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035

Υπ. Ενέργειας G7: Στόχος η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News