Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 22:02
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες «ασυνήθιστα» μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις

Πάουελ: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες «ασυνήθιστα» μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις

Ανοικτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη «ασυνήθιστα» μεγάλης επιτοκιακής αύξησης άφησε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά το ανακοινωθέν για τα επιτόκια. 

«Ενδεχομένως μία ακόμη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη απάντηση στη μάχη κατά του πληθωρισμού και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όμως η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν από σήμερα έως και τις παραμονές της επόμενης συνεδρίασης», υπόγράμμισε. 

Η απόφαση της Fed για το εάν θα προχωρήσει σε μία τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης ή σε ακόμη μεγαλύτερη, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μετριάζεται, διευκρίνισε ο Πάουελ. «Δεν αποκλείονται περαιτέρω εκπλήξεις», τόνισε. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ δήλωσε ότι όλοι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής είναι απόλυτα δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και μάλιστα άμεσα. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο Πάουελ κρίνει ότι παραμένει ανθεκτική ότι δεν έχει αλλάξει σημαντικα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Η αγορά εργασίας παραμένει υπερβολικά σφιχτή και ο πληθωρισός σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είπε ότι αναμένεται κάποια περίοδος όπου ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και θα είναι χαμηλότερος της μέσης τάσης. 

Σημείωσε ότι οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών είναι γενικευμένες και τόνισε ότι παρότι οι τιμές σε κάποια εμπορεύματα έχουν υποχωρήσει, εξακολουθούν να υπάρχουν πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. 

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και ότι το γεγονός αυτό αντανακλάται στις πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες. Επίσης, σημείωσε ότι και οι σταθερές επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν περιοριστεί στο δεύτερο τρίμηνο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News