Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 10:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εταιρείες «μετακομίζουν» στο cloud: Χάνει την αίγλη της η Silicon Valley;

Οι εταιρείες «μετακομίζουν» στο cloud: Χάνει την αίγλη της η Silicon Valley;

Την περασμένη εβδομάδα ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα μεταξύ των αμερικανικών venture capital, η Andressen Horowitz, ανακοίνωσε την τοποθεσία των νέων της κεντρικών γραφείων: στο cloud. Η εταιρεία θα διατηρήσει τα ακίνητά της στην Καλιφόρνια, ενώ πρόκειται επίσης να επεκταθεί και πέραν αυτών των συνόρων, ανοίγοντας γραφεία στο Μαϊάμι, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Σε ανάρτησή του από την περασμένη εβδομάδα, ο Ben Horrowitz, ο οποίος μάλιστα έχει μετακομίσει στο Λας Βέγκας, υποστήριξε ότι αυτές οι κινήσεις καταδεικνύουν πως η κυριαρχία της Σίλικον Βάλεϊ ως τεχνολογικού επίκεντρου υποχωρεί. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος, η άνοδος της τηλεργασίας «αποδυναμώνει σημαντικά το network effect της Σίλικον Βάλεϊ». Με άλλα λόγια, η «μαγεία» που συνόδευε προ κορωνοϊού την περιοχή της Βόρειας Καλιφόρνιας έχει χαθεί εν μέρει λόγω της ανόδου της τηλεργασίας.

Πολλές είναι οι εταιρείες που μετά το 2020 αποφάσισαν να επεκταθούν εκτός της Σίλικον Βάλεϊ. Ωστόσο, η «ψήφος δυσπιστίας» της Andreessen Horowitz προκάλεσε προβληματισμούς, αφού πρόκειται για πολύ μεγάλο όνομα στον κλάδο. Η εταιρεία διογκώθηκε μετά το 2009, όταν επινόησε ένα νέο μαξιμαλιστικό μοντέλο για venture capital, το οποίο έκτοτε έχουν μιμηθεί πολλές εταιρείες. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος αυτών βρίσκονταν πολύ κοντά στα κεντρικά της γραφεία, στην ευρύτερη περιοχή της Σίλικον Βάλεϊ.

Πλέον, η κατάσταση στην περιοχή είναι αρκετά διαφορετική. Το β’ τρίμηνο η διαθεσιμότητα των χώρων γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο αναρριχήθηκε στο 18%, ενώ το 15% βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή της Σϊλικον Βάλεϊ. Απεναντίας, στη Νέα Υόρκη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11% και στο Μαϊάμι στο 15%. Επίσης, το ενοίκιο για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου στο Σαν Φρανσίσκο αυξήθηκε κατά μόλις 15% το τελευταίο έτος, έναντι 46% στη Νέα Υόρκη και 39% στο Μαϊάμι. Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που μπήκαν στα γραφεία του Σαν Φρανσίσκο μέσα στην άνοιξη του 2022 ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Βέβαια, ακόμη και εάν αποκεντρωθούν τα venture capitals και οι εργαζόμενοι του τομέα της τεχνολογίας, οι επενδυτικές δυνατότητες εξακολουθούν να βρίσκονται στην Βόρεια Καλιφόρνια. Παράλληλα, η περιοχή συνεχίζει να προσελκύει επιχειρηματίες και ιδρυτές, ιδίως τους νεότερους, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν δίκτυο επαφών και να βάλουν τα θεμέλια των εταιρειών τους.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση 20% στις τιμές των κατοικιών από το 2018: Ο ρόλος της τηλεργασίας

Eurobank: 8 στους 10 είπαν «ναι» στο υβριδικό μοντέλο εργασίας

Expats: Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Η θέση της Αθήνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News