Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 15:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λαίεν: Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου

Φον ντερ Λαίεν: Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου

«Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

«Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από το Συμβούλιο σε χρόνο ρεκόρ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα εξασφαλίσει μια ομαλή και συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για την προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα. Συμπληρώνει όλες τις άλλες ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του REPowerEU, ιδίως για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση», πρόσθεσε.

Στη δήλωση της, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμη πως «η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλει στην κάλυψη των αποθηκευτικών μας αναγκών ενόψει του χειμώνα. Επιπλέον, η δυνατότητα κήρυξης κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ που προκαλεί υποχρεωτικές μειώσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου στα κράτη μέλη παρέχει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της και να προστατεύσει τους καταναλωτές της, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για βιομηχανία».

«Ενεργώντας από κοινού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εθνικές ιδιαιτερότητες, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει τα ισχυρά θεμέλια για την απαραίτητη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών απέναντι στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν. Η ανακοίνωση της Gazprom ότι μειώνει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, χωρίς δικαιολογημένο τεχνικό λόγο, καταδεικνύει περαιτέρω την αναξιόπιστη φύση της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας. Χάρη στη σημερινή απόφαση, είμαστε πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ως Ένωση» δήλωσε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News