Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 12:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευρωπαϊκή απάντηση στα διαστημικά σχέδια του Μασκ

Η ευρωπαϊκή απάντηση στα διαστημικά σχέδια του Μασκ

Eνώνουν τις δυνάμεις τους η γαλλική Eutelsat Communication και η βρετανική OneWeb, δημιουργώντας έναν ευρωπαϊκό «παίκτη» στον κλάδο του δορυφορικού Ίντερνετ, ο οποίος θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν ήδη εδραιωθεί στην σχετική αγορά, όπως για παράδειγμα η SpaceX του Έλον Μασκ.

Οι μέτοχοι της OneWeb θα αποκτήσουν το 50% της Eutelsat, η οποία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Παρισιού και αναμένεται να μπει και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Η συγχώνευση αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του αγώνα στον οποίο έχουν επιδοθεί επιχειρήσεις και κυβερνήσεις παγκοσμίως, προκειμένου να προσφέρουν ταχεία σύνδεση Ίντερνετ μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Σημειώνεται ότι η βρετανική και η γαλλική κυβέρνηση έχουν μερίδια στην OneWeb και την Eutelsat αντίστοιχα. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί ένα ειδικό μερίδιο, το οποίο θα της δίνει δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα την τοποθεσία της έδρας της εταιρείας.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση, η συμφωνία θα βάλει την Eutelsat σε μία «μοναδική θέση» στην αγορά και θα έχει την δυνατότητα να παράγει 1,5 δισ. ευρώ σε έσοδα, αλλά και σε επενδύσεις και συνέργειες.

Ωστόσο, παρά την αισιόδοξη ανακοίνωση των εταιρειών, οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά, ρίχνοντας την τιμή της μετοχής της Eutelsat κατά 18% χθες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εταιρεία θα σταματήσει να κόβει μέρισμα για δύο χρόνια, προκειμένου να στηρίξει τις αποστολές της επόμενης γενιάς δορυφόρων της OneWeb.

Σχέσεις με Ρωσία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες έχουν διαφορετική σχέση με την Ρωσία. Ενδεικτικά, η OneWeb ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα συνεργαστεί με την SpaceX για την αποστολή δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, αφότου η Ρωσία μπλόκαρε την προγραμματισμένη συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία πυραύλων Arianespace.

Από την άλλη πλευρά, η Eutelsat συνεχίζει να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες δορυφόρων στη Ρωσία, ακόμη και μετά την πίεση που δέχθηκε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οι υπηρεσίες της στηρίζουν το 50% των νοικοκυριών στη Ρωσία και την γύρω περιοχή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μπέζος VS Μασκ: Ποιοι πύραυλοι προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή στο περιβάλλον;

Σε ποιον ανήκει αυτός ο πύραυλος που χτύπησε το φεγγάρι;

Το φως που ταξιδεύει 13 δισεκατομμύρια χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News