Business & Finance Σάββατο 23/07/2022, 12:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Zελένσκι: Είναι διαθέσιμα 10 δισ.δολάρια σε σιτηρά

Zελένσκι: Είναι διαθέσιμα 10 δισ.δολάρια σε σιτηρά

H Ουκρανία διαθέτει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε σιτηρά, δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. 

Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται και 20 εκατ. τόνοι από την περσινή συγκομιδή, διαθέσιμα για εξαγωγή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Χθες, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία ορόσημο, βάσει της οποίας θα ανοίξουν τα λιμάνια της δεύτερης στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που δημιουργεί ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας μπορεί να αμβλυνθεί.

Η συμφωνία έρχεται έπειτα από δύο μήνες συνομιλιών με μεσολάβηση τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Τουρκίας και στόχο αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποκάλεσε «πακέτο», το οποίο θα αποκαταστήσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και θα διευκολύνεις τις αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία παρά τις σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

Ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας, κράτησε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών αποθηκευμένα και προσάραξε πολλά πλοία, έχει επιδεινώσει τα σημεία συμφόρησης στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και μαζί με τις κυρώσεις της Δύσης, έχει πυροδοτήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αναπάντητα αρκετά ερωτήματα αναφορικά με τη συμφωνία, ώστε να ξαναρχίσει η εξαγωγή περίπου 20 εκατ. τόνων ουκρανικών σιτηρών, να ξεμπλοκαριστούν τρία λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, να βρεθούν κατάλληλα πλοία και πληρώματα – και φυσικά να ασφαλιστούν – κάτι που εκτιμάται ότι θα κοστίσει ακριβά.

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία για τα σιτηρά: Πόσο εφικτή είναι; Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Υπεγράφη η συμφωνία για την απελευθέρωση των σιτηρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News