Business & Finance Σάββατο 23/07/2022, 11:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ουκρανίας

Fitch: Υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ουκρανίας

Σε υποβάθμιση της ουκρανικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Fitch, αφού η χώρα ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία για αναστολή πληρωμών τoυ εξωτερικού χρέους της και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ύψους 22,8 δισ. δολαρίων μετά την εισβολή της Ρωσίας. 

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μειώθηκε σε C από CCC από τη Fitch, η οποία εκτιμά ότι το αίτημα της κυβέρνησης να αναστείλει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους συνιστά μια «διαδικασία που μοιάζει με αθέτηση πληρωμών». Η αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί εκ νέου στο επίπεδο RD (επιλεκτικής χρεοκοπίας) εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους πιστωτές, κίνηση που ο οίκος δήλωσε ότι είναι πιθανή. 

«Ακόμα και αν δεν γίνει δεκτή, η Fitch θεωρεί ότι ο κίνδυνος της μη πραγματοποίησης πληρωμών ή της έναρξης μιας εναλλακτικής διαδικασίας ανταλλαγής προβληματικού χρέους είναι υψηλός, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την ρευστότητα της μπροστά στην έντονη πίεση των στρατιωτικών δαπανών», σημείωσε ο οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Κιέβου κατέθεσε επίσημο αίτημα την Τετάρτη, ζητώντας από τους ομολογιούχους να συμφωνήσουν σε διετές πάγωμα πληρωμών και αλλαγές στα warrants του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι «έλαβε ρητές ενδείξεις υποστήριξης» για το σχέδιο από μια επιλεγμένη ομάδα των μεγαλύτερων κατόχων χρέους της, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Fidelity International και Amia Capitaland Gemsstock. Η Λέσχη των Παρισίων υποστήριξε επίσης την αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους.

Πέραν της αναστολής πληρωμών, η Fitch κρίνει ότι θα απαιτηθεί και μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του εμπορικού χρέους της κυβέρνησης, αν και το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο. Ο οίκος αναμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, οδηγώντας την οικονομία σε συρρίκνωση 33% φέτος – ένα πλήγμα που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος ανασυγκρότησης θα ανέλθει σε τουλάχιστον 750 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία. 

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας έχουν καταρρεύσει, ενώ το μηνιαίο δημοσιονομικό της έλλειμμα ανήλθε κατά μέσο όρο σε 4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο λόγω των δαπανών που σχετίζονται με τον πόλεμο. Η Fitch αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 92% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 103% στο τέλος του 2023.

 

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Υποτίμησε το νόμισμα κατά 25% έναντι του δολαρίου

Ουκρανία: «Παγώνει» τις πληρωμές ομολόγων για 2 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News