Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 12:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σήμερα η συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για άνοιγμα των λιμανιών στη Μ. Θάλασσα

Τουρκία: Σήμερα η συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας για άνοιγμα των λιμανιών στη Μ. Θάλασσα

Η Ρωσία και η Ουκρανία θα υπογράψουν την Παρασκευή συμφωνία για το άνοιγμα εκ νέου των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα για εξαγωγές σιτηρών, δήλωσε η Τουρκία, ενισχύοντας τις ελπίδες για πιθανή εξομάλυνση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την ανακοίνωση από το γραφείο της τουρκικής Προεδρίας. Αλλά σε μεταμεσονύχτια βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας του θα μπορούσαν σύντομα να ανοίξουν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας από τον ρωσικό στόλο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και, μαζί με τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, έχει πυροδοτήσει ενίσχυση του πληθωρισμού σε τρόφιμα και ενέργεια μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Δεν έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η υπογραφή αναμένεται στις 16:30 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ενδεχομένως θα συνυπέγραφε την όποια συμφωνία, βρίσκεται καθοδόν προς την Τουρκία.

Ο Ζελένσκι, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε κυρίως στις δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων να επιτύχουν κέρδη στο πεδίο της μάχης, είπε: «Και αύριο αναμένουμε νέα για το κράτος μας από την Τουρκία – σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών μας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News