Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 17:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Η βιομηχανία πετρελαίου βγάζει κέρδη 3 δισ. δολαρίων καθημερινά εδώ και 50 χρόνια

Έρευνα: Η βιομηχανία πετρελαίου βγάζει κέρδη 3 δισ. δολαρίων καθημερινά εδώ και 50 χρόνια

Καθαρά κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων την ημέρα έβγαζε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Τα κράτη που εξάγουν πετρέλαιο και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν βγάλει 52 τρισ. δολάρια από το 1970, λέει στον Guardian ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Aviel Verbruggen. Και όπως εξηγεί, αυτά τα χρήματα ήταν αρκετά για «να αγοράσουν κάθε πολιτικό, κάθε σύστημα» και να καθυστερήσουν τη δράση ενάντια της κλιματικής αλλαγής. Τα τεράστια κέρδη διογκώθηκαν από καρτέλ χωρών που περιόριζαν τεχνητά την προσφορά, σημειώνει.

Η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε ακαδημαϊκό περιοδικό, αλλά τρεις ειδικοί στο University College του Λονδίνου, το London School of Economics και το thinktank Carbon Tracker επιβεβαίωσαν ότι είναι ακριβής.

Ο Verbruggen, που είναι οικονομολόγος ενέργειας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας δήλωσε έκπληκτος από το ύψος των αριθμών.

Το μέσο ετήσιο κέρδος της βιομηχανίας από το 1970 έως το 2020 ήταν 1 τρισ. δολάρια, αλλά ο οικονομολόγος εκτιμά ότι θα ήταν διπλάσιο για το 2022.

 «Είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό», είπε. «Μπορείς να αγοράσεις κάθε πολιτικό, κάθε σύστημα με όλα αυτά τα χρήματα, και νομίζω ότι αυτό συνέβη. Προστατεύει τους παραγωγούς από πολιτικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News