Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 10:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Βουτιά σε ομόλογα και μετοχές

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Βουτιά σε ομόλογα και μετοχές

Βουτιά σημειώνουν τα ιταλικά ομόλογα, καθώς ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι απέτυχε να συγκεντρώσει επαρκή υποστήριξη από τους συμμάχους του, φέρνοντας την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης και τη χώρα στα πρόθυρα μιας νέας πολιτικής κρίσης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε έως και 19 μονάδες βάσης στο 3,58%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών bunds αυξήθηκε στις 232 μονάδες βάσης. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του ιταλικού χρηματιστηριακού δείκτη FTSE MIB υποχώρησαν έως και 3%.

Τρεις από τους κυβερνητικούς εταίρους του συνασπισμού του Ντράγκι απέσυραν την υποστήριξή τους το βράδυ της Τετάρτης, αφότου ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, απειλώντας να παραιτηθεί. Η κίνηση ουσιαστικά έδωσε τέλος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που κυβερνούσε από τον Φεβρουάριο του 2021.

Πλέον, η Ιταλία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και μια εκτεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Οι πολιτικές εξελίξεις θέτουν σε αμφιβολία την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την απελευθέρωση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 200 δισ. ευρώ.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια στις ασθενέστερες οικονομίες της περιοχής.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση | Moneyreview.grΙταλία: Εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση

Δέκα χρόνια μετά το «ό,τι χρειαστεί»: Η Ιταλία ξανά σε κρίση

Νέα κρίση στο ευρώ; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News