Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι ξανά το αργό – Κέρδη άνω του 4%

Πετρέλαιο: Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι ξανά το αργό – Κέρδη άνω του 4%

Διεύρυναν τα κέρδη τους οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία αλλά και της διόρθωσης του δολαρίου, παράγοντες που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση από μία πιθανή ύφεση και τα lockdowns στην Κίνα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο έφθασε ξανά στα 105,70 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 4,5%, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε πάνω από τα 102 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 4,7%. Και τα δύο έκλεισαν πάνω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα.

Οι τιμές του αργού κινούνται χαμηλότερα από τα μέσα Ιουνίου, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση. Η απότομη υποχώρηση έκανε τόσο το αργό όσο και το brent να βυθιστούν κάτω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό μάλιστα να διαγράφει προσωρινά κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα τα κέρδη που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου

«Η τιμή brent θα βρει στήριγμα στο τέλος της εβδομάδας εάν η Ρωσία δεν ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου της, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 για λόγους συντήρησης», αναφέρει ο Τζέφρι Χάλεϊ, αναλυτής της OANDA. 

Παρ΄όλα αυτά, η προσφορά παραμένει περιορισμένη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε να αποσπάσει καμία δέσμευση από το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής από τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ. Ο Μπάιντεν ασκεί επανειλημμένως πιέσεις στους κορυφαίους παραγωγούς του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση των τιμών και του πληθωρισμού. 

Το Reuters ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον διατηρούσε ελπίδες σε μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 3 Αυγούστου. To μήνυμα είναι ότι ο ΟΠΕΚ + είναι αυτός που λαμβάνει την απόφαση για την προμήθεια πετρελαίου και το καρτέλ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι προσπαθεί να πετύχει ο Μπάιντεν, δήλωσε ο Nάεμ Άσλαμ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News