Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι μπορεί να επιβραδύνει τις προσλήψεις και να μειώσει τα έξοδα

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι μπορεί να επιβραδύνει τις προσλήψεις και να μειώσει τα έξοδα

Η Goldman Sachs προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι μπορεί να επιβραδύνει τις προσλήψεις και να μειώσει τα έξοδα, καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτερεύουν, αφού ανέφερε πτώση 48% στα τριμηνιαία κέρδη, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις λόγω των κερδών στα σταθερά εισοδήματα και τα εμπορεύματα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με στόχο την εξομάλυνση του πληθωρισμού, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική της Goldman μειώθηκαν κατά 41% στα 2,14 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι προμήθειες τόσο από μετοχές όσο και από την αναδοχή δανείων μειώθηκαν μαζί με αυτές από την παροχή συμβουλών για εισαγωγές μετοχών και συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Δεδομένου του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος, επανεξετάζουμε προσεκτικά όλες τις μελλοντικές δαπάνες και τα επενδυτικά σχέδιά μας για να διασφαλίσουμε την καλύτερη χρήση των πόρων μας», δήλωσε ο ο οικονομικός διευθυντής της Goldman, Denis Coleman σε αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη.

«Συγκεκριμένα, λάβαμε την απόφαση να επιβραδύνουμε την ταχύτητα προσλήψεων και να μειώσουμε ορισμένες επαγγελματικές αμοιβές στο μέλλον, αν και αυτές οι ενέργειες θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να αντικατοπτριστούν στα αποτελέσματά μας».

Η τράπεζα θα επαναφέρει επίσης την ετήσια ανασκόπηση της απόδοσης για τους εργαζόμενους στο τέλος του έτους, μια διαδικασία που είχε αναστείλει κατά την περίοδο της πανδημίας, είπε.

Η αποκατάσταση της διαδικασίας που τείνει να εντοπίζει άτομα με χαμηλότερες επιδόσεις ήταν το ισχυρότερο μήνυμα ότι οι τράπεζες της Wall Street μπορεί να εξετάσουν πιθανές περικοπές θέσεων εργασίας ως προοπτικές για τη σύναψη «δύσκολων» συναλλαγών. Η Wall Street είχε μειώσει τον ρυθμό προσλήψεων μετά από μια φρενίτιδα προσλήψεων πέρυσι. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, δήλωσε ότι το περιβάλλον της αγοράς έχει γίνει πιο «περίπλοκο» λόγω ενός συνδυασμού μακροοικονομικών συνθηκών και γεωπολιτικών, επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό βαθιά εδραιωμένο στην οικονομία», είπε. «Και αυτό που είναι ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά επηρεάζονται από εξωγενή γεγονότα, δηλαδή την πανδημία και τον πόλεμο».

Παρά την πτώση των συμφωνιών, οι μετοχές της Goldman σημείωσαν άνοδο 3%, καθώς τα έσοδα στο τμήμα παγκόσμιων αγορών, εκτινάχθηκαν 32% στα 6,47 δισ. δολάρια, με σταθερό εισόδημα, εμπορεύματα και εμπορικά έσοδα να αυξάνονται κατά 55% και τα έσοδα από μετοχές να αυξάνονται κατά 11%.

Ο οικονομικός διευθυντής της Goldman είπε επίσης ότι η τράπεζα θα εξετάσει «πολύ προσεκτικά» τις εξαγορές. Άλλες τράπεζες, όπως η JPMorgan, έχουν αναστείλει τις εξαγορές.

«Δεν δώσαμε μία εκτίμηση για αυτό το τρίμηνο, αλλά είπαμε ότι το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά. Λειτουργούμε με πλεόνασμα κεφαλαίου αυτή τη στιγμή», είπε.

Η τριμηνιαία έκθεση της Goldman περιορίζει τα κέρδη μεγάλων τραπεζών και αντικατοπτρίζει τις ομότιμες JPMorgan Chase  και Morgan Stanley, οι οποίες ανέφεραν ότι τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν περισσότερο από το μισό. Ωστόσο, η μονάδα συναλλαγών της Goldman ξεπέρασε τις επιδόσεις της JPMorgan Chase και της Citigroup, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν άλματα στα έσοδα της αγοράς κατά 15% και 25% αντίστοιχα.

«Η Goldman έδειξε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να διαπρέψει σε προκλητικές αγορές, δεδομένης της κορυφαίας απόδοσης σε κάθε μία από τις τέσσερις επιχειρηματικές της γραμμές», έγραψε σε σημείωμα ο Mike Mayo, τραπεζικός αναλυτής της Wells Fargo.

Το δεύτερο τρίμηνο, πραγματοποιήθηκαν 305 αρχικές δημόσιες προσφορές παγκοσμίως, με άντληση 40,6 δισ. δολ., μειωμένα κατά 65% από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ernst & Young.

Η αξία των ανακοινωθέντων συμφωνιών μειώθηκε κατά 25,5% σε ετήσια βάση σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το τρίμηνο με τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΗΠΑ να βυθίζεται κατά 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. 

Τα καθαρά έσοδα της Goldman μειώθηκαν κατά 23% στα 11,86 δισ, δολ. για το δεύτερο τρίμηνο και τα κέρδη σχεδόν στο μισό στα 2,8 δισ. δολ. ή 7,73 δολάρια ανά μετοχή.

Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ήταν ένα άλλο αδύναμο σημείο, με καθαρά έσοδα 1,08 δισ. δολ., 79% χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News