Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 19:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσικό φυσικό αέριο: Η διακοπή του απειλεί να μειώσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,5%

Ρωσικό φυσικό αέριο: Η διακοπή του απειλεί να μειώσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,5%

Μία διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της κατά 1,5% στο χειρότερο σενάριο, εάν ο επόμενος χειμώνας αποδειχθεί πολύ ψυχρός και η περιοχή δεν κατάφερει να λάβει προληπτικά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται προσχέδιο της Ε.Ε..

Η Κομισιόν αναμένεται να απευθύνει προειδοποίηση ότι εάν η Ρωσία κλείσει ολοσχερώς τις στρόφιγγες φυσικού αερίου και ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε το ΑΕΠ της Ε.Ε. θα μπορούσε να πληγεί κατά 0,6% έως 1%. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να απευθύνει μία σειρά οδηγιών προς τις χώρες μέλη – συμπεριλαμβανομένων μείωσης της χρήσης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και κάποιων μέτρων στις αγορές – προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από μία πιθανή ολοκληρωτική διακοπή. 

«Μία συντονισμένη απάντηση πριν από τον χειμώνα αλλά και μία επίδειξη αλληλεγγύσης μεταξύ των χωρών μελών θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και στην αγορά εργασίας από μία πιθανή διακοπή. Η προληπτική αυτή δράση θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ κατά ένα 0,4%», επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. τον επικείμενο χειμώνα είναι να εξασφαλίσει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου ώστε να αντιμετωπίσει την κορύφωση της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης πέρυσι ήταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι την περίοδο 2016-2018, επί του παρόντος είναι σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από το 63% ή αντίστοιχα με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

Η Ε.Ε. εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η Ρωσία θα αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες προς το μπλοκ σε αντίποινα για τις κυρώσεις. Προς το παρόν έχει κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης. Ο αγωγός λειτουργούσε με δυναμικότητα στο περίπου 40% πριν από την έναρξη των εργασιών συντήρησης και δεν είναι γνωστό σε τι όγκο μπορεί να επανέλθει ο αγωγός αργότερα αυτή την εβδομάδα. 

Οι προσομοιώσεις της Κομισιόν και των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου δείχνουν ότι η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών τον Ιούλιο θα σήμαινε ότι τα αποθέματα της Ε.Ε. θα ήταν γεμάτα σε επίπεδο 65% έως 71% στις αρχές Νοεμβρίου, κάτω από το στόχο του 80%. Αυτό υποδηλώνει ένα κενό 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπό κανονικές καιρικές συνθήκες και με συνεχώς υψηλή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), γεγονός που συνεπάγεται πολύ υψηλό κίνδυνο να αδειάσουν οι αποθήκες σε πολλά κράτη μέλη τον Απρίλιο του 2023, όπως προκύπτει σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο.

«Αν υποθέσουμε ότι οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σφιχτές, η αναπλήρωση των αποθηκών το καλοκαίρι του 2023 θα είναι πολύ δύσκολη και αυτό με τη σειρά του θα επιβαρύνει τις προετοιμασίες για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών τον Οκτώβριο του 2023 θα ήταν μόλις στο 41%».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Force majeure επικαλείται η Gazprom: Αθετεί συμβόλαια στην Ευρώπη

ΙΕΑ: Η Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση αερίου τώρα, πριν τον δύσκολο χειμώνα

Φυσικό αέριο: Νέα συμφωνία της Ε.Ε. με το Αζερμπαϊτζάν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News