Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 07:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να λέτε «συγνώμη» στη δουλειά και τι να πείτε αντ’ αυτού

Γιατί δεν πρέπει να λέτε «συγνώμη» στη δουλειά και τι να πείτε αντ’  αυτού

Στην κοινωνική ζωή, το να ζητάς συγνώμη είναι δείγμα καλών τρόπων. Στην επαγγελματική ζωή, μπορεί να είναι σημάδι αδυναμίας.

Σύμφωνα με τον Maurice Schweitzer, καθηγητή management στο Wharton School του University of Pennsylvania, η «συγνώμη» μπορεί να δείχνει φροντίδα και ενσυναίσθηση, όμως συχνά, δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αναλάβετε την ευθύνη για κάτι.

«Το να λέμε συγνώμη είναι πολύ ευγενικό, αλλά μπορεί επίσης να μας βάλει σε θέση αδυναμίας», λέει ο Schweitzer στο CNBC. «Δεν δείχνει ισχύ και δύναμη και μερικές φορές, οι άνθρωποι φαίνονται πιο ισχυροί όταν δεν ζητούν συγνώμη».

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο The European Journal of Social Psychology διαπίστωσε ότι το να αποφεύγει κάποιος τη συγνώμη μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχολογία του: Το 95% των συμμετεχόντων που αρνήθηκαν να εκφράσουν τη μεταμέλειά τους αφότου προσέβαλαν κάποιον, έδειξαν «μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αυξημένο αίσθημα δύναμης ή ελέγχου».

Φυσικά, το να μην ζητάς συγνώμη μετά από ένα λάθος μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ και να κάνει άσχημη εντύπωση στους ανθρώπους γύρω σου. Όμως όπως εξηγεί ο Schweitzer, η λέξη «συγνώμη» είναι πιο χρήσιμη όταν έχεις κάνει κάτι που επηρεάζει άμεσα ένα άλλο άτομο. Και στον χώρο της εργασίας, τα λάθη συνήθως δεν έχουν τέτοια προσωπική φύση.

Αντίθετα, μπορεί να θελήσει κάποιος να ζητήσει συγνώμη για μία προθεσμία που έχασε, για τυπογραφικά λάθη ή για λάθος υπολογισμούς. Για να αναλάβετε την ευθύνη για τέτοιου είδους λάθη χωρίς να φέρετε τον εαυτό σας σε θέση αδυναμίας, ο Schweitzer συνιστά μερικές εναλλακτικές φράσεις. 

Πώς να αντικαταστήστε το «συγνώμη»

·         Αντί να πείτε «λυπάμαι για αυτό το λάθος», μπορείτε να πείτε «αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό και ορίστε πώς σκοπεύω να το διορθώσω».

·         Αντικαταστήστε το «συγνώμη που άργησα» με το «ευχαριστώ για την υπομονή σας».

·         Αντικαταστήστε το «λυπάμαι που αγχώνεσαι» με το «παρατήρησα ότι έχεις πολλά να κάνεις. Μπορώ να σε βοηθήσω; Χρειάζεσαι ένα διάλειμμα;».

Το κλειδί, λέει ο Schweitzer, είναι να αναγνωρίζεις ένα λάθος ενώ παράλληλα προτείνεις λύσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις, αντί να μένεις στα λάθη του παρελθόντος.

«Θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να σκεφτούμε πώς να τα ελαχιστοποιήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να τα κάνουμε», λέει ο Schweitzer.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε σε μια συζήτηση

Πώς να πιάνετε κουβέντα: Οι 5 ερωτήσεις που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Πώς να φαίνεστε πιο ενδιαφέροντες – Από τον επιστήμονα που βρήκε τον πιο βαρετό άνθρωπο του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News