Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 20:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Σε στάση πληρωμών χρέους η Λευκορωσία – Διαψεύδει το Μινσκ

Moody’s: Σε στάση πληρωμών χρέους η Λευκορωσία – Διαψεύδει το Μινσκ

Στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος της κήρυξε η Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στις 13 Ιουλίου έληξε η περίοδος χάριτος, κατά τη διάρκεια της οποίας η Λευκορωσία έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 22,9 εκατομμυρίων δολαρίων για τα δεκαετή ευρωομόλογα Belarus-27. Το υπουργείο Οικονομικών της Λευκορωσίας πραγματοποίησε την πληρωμή σε εθνικό νόμισμα, εξαιτίας της οποίας οι κάτοχοι των ομολόγων δεν μπορούσαν να λάβουν πληρωμές.

Όπως επισημαίνει ο οίκος Moody’s η απόσβεση του συναλλαγματικού χρέους με λευκορωσικά ρούβλια συνιστά χρεοκοπία.

Η Λευκορωσία ακολουθώντας την Ρωσία αποφάσισε να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος σε εθνικό νόμισμα στα τέλη Ιουλίου. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας χαρακτήρισε την απόφαση της αυτή αναγκαστικό μέτρο, αφού οι συμμετέχοντες του συστήματος δεν μπορούν να εγγυηθούν πλήρως και εμπρόθεσμα την καταβολή των πληρωμών σε όλους του κατόχους ευρωομολόγων.

Στις 22 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο θεσπίζεται μια νέα προσωρινή διαδικασία για τις πληρωμές των ευρωομολόγων σε ρούβλια. Ο οίκος Moody’s δήλωσε στις 28 Ιουνίου ότι η Ρωσία έχει αθετήσει την πληρωμή των ευρωομολόγων της. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι κάτοχοι του κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν έλαβαν τις πληρωμές των κουπονιών για δύο ευρωομόλογα ύψους 100 εκατ. δολαρίων μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος των 30 ημερών στις 27 Ιουνίου.

Διάψευση από τη Λευκορωσία 

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών της Λευκορωσίας διέψευσε την είδηση, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση του οίκου είναι «προκλητική» και έχει ως στόχο να δημιουργήσει τεχνητό σοκ στα ευρωομόλογά της. 

«Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια και ό,τι είναι εφικτό για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των κατόχων των ευρωομολόγων θα εξυπηρετηθούν σε εναλλακτική βάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News