Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 12:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Θα περιλαμβάνεται και ο χρυσός 

Ε.Ε.: Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Θα περιλαμβάνεται και ο χρυσός 

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας -το έβδομο- για την εισβολή της στην Ουκρανία θα ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Κομισιόν θα ανακοινώσει και τροποποιήσεις σε κάποια περιοριστικά μέτρα, ούτως ώστε αμβλυνθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές και στη διακίνηση των τροφίμων και να αποφευχθεί έτσι μια επισιτιστική κρίση. 

Το νέο πακέτο χαρακτηρίσθηκε από τη μία πηγή «ως το έκτο και μισό» καθώς είναι πολύ μικρού εύρους το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνει. 

Ένα εξ αυτών ωστόσο είναι η απαγόρευση των εισαγωγών χρυσού από τη Ρωσία στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθούν οι νέες κυρώσεις. Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι νέες κυρώσεις θα αφορούν και τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού και από τρίτες χώρες, δίχως ωστόσο να παρέχει λεπτομέρειες πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. 

Υπενθυμίζεται ότι για να εγκριθεί το νέο πακέτο κυρώσεων, πρέπει να έχει την καθολική έγκριση από τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε. 

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν, ότι η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε αλλαγές σε κάποιες από τις υπάρχουσες κυρώσεις, ούτως ώστε να διασφαλίσει τη ροή των εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία. 

Οι αφρικανικές χώρες κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει έχουν συμβάλλει στην επισιτιστική κρίση, της οποίας η γενεσιουργός αιτία ήταν το μπλοκάρισμα των λιμανιών της Ουκρανία από τη Ρωσία, μέσω των οποίων διακινούνται τα σιτηρά προς τις παγκόσμιες αγορές. 

Από τη μεριά της Ε.Ε. αρνείται τις κατηγορίες αυτές και όπως επισημαίνει μία εκ των πηγών οι τροποποιήσεις στα περιοριστικά μέτρα έχουν σκοπό να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν παρερμηνείες από τους εμπόρους. 

Βάσει των ισχυόντων μέτρων, τα πλοία με ρωσική σημαία τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα ή φάρμακα έχουν το ελεύθερο της πρόσβασης στα λιμάνια των χωρών-μελών της Ε.Ε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

G7: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

Ελβετία: Εισήγαγε ρωσικό χρυσό για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο

Έκκληση Ζελένσκι στην Ε.Ε. για 7η δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News