Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 22:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JPMorgan: Αναστολή εξαγορών ενόψει του αυξανόμενου κινδύνου ύφεσης

JPMorgan: Αναστολή εξαγορών ενόψει του αυξανόμενου κινδύνου ύφεσης

Ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase εφιστά την προσοχή των επενδυτών παγκοσμίως καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής ανακοίνωσε πτώση 28% στα τριμηνιαία κέρδη, η οποία είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ανέστειλε τις εξαγορές μετοχών ενόψει των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας αποθεματικών κεφαλαίου, λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων από τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ επισήμανε μια σειρά ανησυχητικών φαινομένων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η «ποσοτική σύσφιξη που δεν είχε ξαναδεί» ως απειλές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και η αγορά εργασίας και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υγιείς, είπε ο Dimon, ακόμη και όταν η τράπεζα προετοιμάζεται για πιθανές απώλειες δανείων βάζοντας στην άκρη περισσότερα χρήματα για να προετοιμαστεί για δυνητικές ζημίες από επισφάλειες.

Ο Dimon είπε στους δημοσιογράφους ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομία κινδυνεύει από μία επερχόμενη καταιγίδα αβέβαιου μεγέθους. Οι κίνδυνοι, είπε, «είναι πιο κοντά από πριν».

«Το πιθανό αποτέλεσμα κυμαίνεται από μια ήπια προσγείωση σε κάτι πολύ πιο δύσκολο», είπε ο Dimon.

Συνολικά, τα αποτελέσματα παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα για τους τρεις μήνες από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ύφεση, λόγω των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

«Όσον αφορά τα πράγματα που δεν θέλετε να δείτε, τα έχετε δει σχεδόν όλα», είπε ο Thomas Hayes, ηγετικό στέλεχος της Great Hill Capital Llc στη Νέα Υόρκη.

«Το να χάνει κανείς το ανώτατο και το κατώτατο όριο, να περιορίζει τις εξαγορές και να αυξάνει τα πιστωτικά αποθέματα είναι όλα πράγματα που συνάδουν με μία επερχόμενη ύφεση», πρόσθεσε.

Οι μετοχές της JPMorgan υποχώρησαν σχεδόν 5%, καθώς η τράπεζα κατέγραψε πρόβλεψη 1,1 δισ. δολ. για πιστωτικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των προβλέψεων για ζημίες 428 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι, η τράπεζα είχε αποδεσμεύσει 3 δισ. δολ. από τα αποθεματικά της.

Οι μετοχές υποχώρησαν 4,2% το απόγευμα.

Δημοσίευσε κέρδη 8,6 δισ. δολ., ή 2,76 δολάρια ανά μετοχή, χωρίς τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,88 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με την Refinitiv.

Άλλες μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup και Wells Fargo θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, ενώ η Goldman Sachs και η Bank of America  θα ολοκληρώσουν τη ανακοίνωση αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών την επόμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News