Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 10:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Εν αμφιβόλω η κυβέρνηση Ντράγκι και «άλμα» των ιταλικών αποδόσεων  

Η ελληνική δεκαετία επηρεάζεται το λιγότερο, καθώς η απόδοσή της έχει ανέβει στο 3,47%, από 3,43% χθες

Ομόλογα: Εν αμφιβόλω η κυβέρνηση Ντράγκι και «άλμα» των ιταλικών αποδόσεων  

Το ασταθές πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία και το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, έχουν στείλει στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών αποδόσεων, παρασέρνοντας και αυτές των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης.

Το ενδεχόμενο αυτό προέκυψε μετά την ανακοίνωση του κόμματος των Πέντε Αστέρων -το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ιταλού πρωθυπουργού-, ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας έχει κάνει «άλμα» της τάξεως των 10 μονάδων βάσεως (χθες ανέβηκε 8 μονάδες βάσης) και διαπραγματεύεται στο 3,40%.

Αποτέλεσμα το spread για την απόδοση της ιταλικής δεκαετίας έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού bund, να ανοίξει στις 220 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοσή του βρίσκεται στο 1,20%.

Ομόλογα: Εν αμφιβόλω η κυβέρνηση Ντράγκι και «άλμα» των ιταλικών αποδόσεων  -1

Η ανοδική αυτή αντίδραση των αποδόσεων των κρατικών ιταλικών ομολόγων, έχει συμπαρασύρει και τις αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η ελληνική δεκαετία ωστόσο επηρεάζεται το λιγότερο, καθώς η απόδοσή της έχει ανέβει στο 3,47%, από 3,43% χθες.

Αντιθέτως οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους τόσο του πυρήνα όσο και της περιφέρειας της Ευρωζώνης, κλιμακώνονται από 6 έως 8 μονάδες βάσης.

Χθες ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία η κυβέρνηση Ντράγκι ζήτησε για το νέο πακέτο στήριξης. Ο ίδιος ο Ντράγκι έδειξε πρόθεση να παραιτηθεί εάν ο Κόντε καταψηφίσει. 

«Τα ιταλικά spread διευρύνονται σήμερα το πρωί εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας», υποστηίζει ο Μοχίτ Κουμάρ, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies International. «Η βασική μας εκτίμηση παραμένει ότι η τρέχουσα κρίση δεν πρέπει να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, καθώς κανένα κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση από το κόστος διαβίωησης και ενέργειας».

Τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση για μήνες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσύρει τα μέτρα στήριξης για την πανδημία ελέω του ιπτάμενου πληθωρισμού. Αξιωματούχοι της επεξεργάζονται ένα εργαλείο κατά του κατακερματισμού με στόχο να αποτρέψει ένα sell-off στο χρέος της Ιταλίας. Κάποιοι από την άλλη υποστηρίζουν ότι μια πιθανή αποχώρηση του Ντράγκι θα δυσκόλευε τα μέγιστα τις προσπάθειες της ΕΚΤ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Ο φόβος του πληθωρισμού έφερε άνοδο στις αποδόσεις

ΕΚΤ: Μίνι-μνημόνιο για τη βοήθεια στα ομόλογα;

Το σχέδιο της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων: Οι τρεις κατηγορίες χωρών και οι όροι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News