Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 13:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Βλέπει συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά

Ουκρανία: Βλέπει συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά

Η Ουκρανία βρίσκεται «δύο βήματα» από τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών στις διεθνείς αγορές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba στην ισπανική εφημερίδα El Pais πριν από τις πολυμερείς συνομιλίες για το θέμα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία συνεργάζεται με τον ΟΗΕ με στόχο την σύναψη συμφωνίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου που τροφοδότησε την άνοδο των τιμών των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων και οδήγησε σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε σιτηρά στη διεθνή αγορά… Είμαστε δύο βήματα μακριά από μια συμφωνία με τη Ρωσία», δήλωσε ο Kuleba σύμφωνα με την El Pais.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, που συνδέονται με τη θέση της Ρωσίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είμαστε στην τελική φάση και τώρα όλα εξαρτώνται από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ρωσικές, ουκρανικές και τουρκικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες επρόκειτο να συναντήσουν αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη για συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από το σημαντικό λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, όπως σημειώνει το Reuters.

Ερωτηθείς γιατί η Μόσχα μπορεί να είναι έτοιμη τώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία, ο Kuleba είπε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία θέλει «να δείξει στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας ότι θέλει να τις σώσει από την έλλειψη τροφίμων». Ωστόσο, είπε ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να καθυστερήσει τις συνομιλίες.

Διπλωμάτες λένε ότι λεπτομέρειες του σχεδίου που συζητούνται περιλαμβάνουν ουκρανικά πλοία που θα καθοδηγούν τα καράβια με τα σιτηρά μέσα και έξω από ναρκοθετημένα ύδατα. Επιπλέον, η Ρωσία θα συμφωνήσει σε εκεχειρία κατά τη μετακίνηση των αποστολών και η Τουρκία με την υποστήριξη του ΟΗΕ θα επιθεωρεί τα πλοία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ανησυχίες για λαθρεμπόριο όπλων.

Η εισβολή της Ρωσίας και ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Ουκρανίας έχουν σταματήσει τις εξαγωγές, αφήνοντας δεκάδες πλοία εγκλωβισμένα και περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε σιλό στην Οδησσό.

Η επερχόμενη συγκομιδή κινδυνεύει καθώς η Ουκρανία ξεμένει από αποθηκευτικούς χώρους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News