Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 12:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε σε μια συζήτηση

Τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε σε μια συζήτηση

Ο αναγκαστικός περιορισμός των κοινωνικών επαφών, στα χρόνια της πανδημίας, έχει κάνει πολλούς να νιώθουν μία νευρικότητα όταν πιάνουν κουβέντα με άλλους, είτε στον χώρο της εργασίας τους ή και στην κοινωνική ζωή τους.

Ο John Bowe που είναι speech trainer και συγγραφέας του βιβλίου «I Have Something to Say: Mastering the Art of Public Speaking in an Age of Disconnection», γράφει στο CNBC για τα επτά λάθη που κάνουμε όταν πιάνουμε μία συζήτηση.

1. Υποθέτουμε ότι κανείς δεν θέλει να μας μιλήσει

Κάποιοι άνθρωποι είναι ντροπαλοί. Όμως πρέπει να θυμούνται ότι δεν είναι οι μόνοι. Το πιθανότερο είναι ότι και αυτός που έχουν απέναντί τους επιθυμεί εξίσου τη συζήτηση και την επαφή.

2. Διακόπτουμε ή εισβάλλουμε σε μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη

Το timing είναι το παν, λέει ο Bowe. Εάν δείτε δύο ή περισσότερους ανθρώπους στη μέση μίας ζωηρής συζήτησης, τότε το καλύτερο είναι να περιμένετε για ένα μικρό κενό. Όταν κάποιος στρέψει την προσοχή του σε εσάς, τότε είναι η ευκαιρία σας.

3. Αρχίζουμε να μιλάμε χωρίς να έχουμε κάτι να πούμε

Εάν κάποιος μοιάζει απόμακρος ή χαμένος στις σκέψεις του, το να πλησιάσετε και να πείτε «γεια» δεν είναι η καλύτερη στρατηγική. Προσπαθήστε να ζητήσετε άδεια (μπορείτε να πείτε: «Συγνώμη, μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;») και βεβαιωθείτε ότι έχετε σκεφτεί ήδη τι θα ρωτήσετε ή τι θα πείτε. Πρέπει να δημιουργήσετε μία κατάσταση στην οποία ο άλλος θα μπορεί άνετα να απαντήσει.

4. Μιλάμε για αμφιλεγόμενα ζητήματα

Εάν πιάνετε κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζετε, το καλύτερο είναι να αποφύγετε θέματα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα η πολιτική. Διαλέξτε κάτι πιο «ακίνδυνο», για το οποίο έχετε μια κοινή εμπειρία: Μπορείτε να ρωτήσετε τον άλλο πώς του φαίνεται το φαγητό που τρώτε ή η μουσική που ακούτε.

5. Είναι δύσκολο να μας παρακολουθήσουν

Όταν έχετε κάνει μία επαφή με τον άλλο, φροντίστε να είναι εύκολο να σας καταλάβει. Εάν, για παράδειγμα, μιλάτε διαφορετικές γλώσσες, μιλήστε αργά και καθαρά. Εάν χρησιμοποιείτε αργκό, μην λέτε λέξεις που ίσως ο άλλος δεν γνωρίζει. Και εάν σας ρωτήσει τι δουλειά κάνετε, μην δώσετε μία μακροσκελή απάντηση γεμάτη με ακαταλαβίστικους τεχνικούς όρους.

6. Μιλάμε πολύ για τον εαυτό μας ή για τον άλλο  

Συχνά λέγεται ότι στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους, καθώς και ότι το να κάνεις ερωτήσεις είναι το βασικό συστατικό για μια καλή συζήτηση. Όμως σε όλα τα πράγματα χρειάζεται ένα μέτρο. Σε κανέναν δεν αρέσει να του κάνουν ανάκριση, επομένως εάν νιώσετε ότι οι ερωτήσεις σας δεν είναι ευπρόσδεκτες, κάντε πίσω. Μπορείτε να πείτε μία ιστορία, ώστε να απαλλάξετε τον συνομιλητή σας από την πίεση.

7. Σπαταλάμε τον χρόνο του άλλου

Εάν πιάσετε κουβέντα με κάποιον, μιλήστε του. Μην κοιτάζετε το πάτωμα ή τον ορίζοντα. Αφήστε το κινητό σας στην άκρη και δώστε του την πλήρη προσοχή σας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς να φαίνεστε πιο ενδιαφέροντες – Από τον επιστήμονα που βρήκε τον πιο βαρετό άνθρωπο του κόσμου

Πώς να πιάνετε κουβέντα: Οι 5 ερωτήσεις που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Δουλειά: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους πιο τοξικούς συναδέλφους σας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News