Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 08:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης

Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης

Σήμα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση του σώματος, η παράταση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής το 2023 «δεν δικαιολογείται».

Η έμφαση, αντ’ αυτού, όπως σημειώνεται, πρέπει να δοθεί στην προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών έναντι των συνεπειών του ενεργειακού σοκ. Η δημοσιονομική πολιτική, αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών, δεν πρέπει να συμβάλλει στην όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά πρέπει να διευκολύνει το έργο αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών. Για την Ελλάδα –που έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και που είναι μεταξύ των πρώτων στην Ε.Ε. σε δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ απέναντι στην ενεργειακή κρίση– το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει. Η αύξηση του κόστους δανεισμού και η μη επίτευξη (ακόμα) της επενδυτικής βαθμίδας συνθέτουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για την πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης.

Σε δήλωσή του στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε την ανάγκη για «ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», αλλά και καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό «στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αναρριχηθεί στο 8,6% (12% στην Ελλάδα), ενώ η εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρείται οριακά κάτω από το 2% σε ετήσια βάση. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή της συνεδρίαση στις 21 Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά το 2011. 

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών μεγέθυνσης και της δυναμικής του πληθωρισμού, έχει επιδεινωθεί», αναφέρει η κοινή δήλωση του Eurogroup. Οι οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένουν ανθεκτικές, αλλά «οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τον πόλεμο, την πανδημία και τη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές, παραμένουν αυξημένοι».

Στις δηλώσεις του πριν από τη συνεδρίαση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις, προαναγγέλλοντας τα ευρήματα των θερινών προβλέψεων της Κομισιόν, που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, είπε ότι «η οικονομική μεγέθυνση [της Ε.Ε.] αποδεικνύεται ανθεκτική φέτος», αλλά ότι η πρόγνωση για τον πληθωρισμό θα αναθεωρηθεί και πάλι ανοδικά. Σχετικά με τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι «πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία» μεταξύ της στήριξης όσων είναι πιο ευάλωτοι στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής και της υιοθέτησης μιας «πιο συνετής» δημοσιονομικής στάσης. Σχετικά με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας ρωσικού αερίου το προσεχές διάστημα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος είπε ότι «δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά δεν είναι ένας κίνδυνος τον οποίο μπορούμε να αγνοήσουμε».

H μάχη για τον διάδοχο του Ρέγκλινγκ

Απέτυχαν και χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να επιλέξουν τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του ESM. Η διαδικασία είναι κολλημένη εδώ και κάποιες εβδομάδες, με τη Γερμανία μεταξύ άλλων να στηρίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, ενώ αρκετές χώρες του Νότου στηρίζουν τον Πορτογάλο Ζοάο Λεάο. H Ιταλία απέσυρε χθες την υποψηφιότητα του Μάρκο Μπούτι και στήριξε τον κ. Λεάο, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό για να συγκεντρώσει ο Πορτογάλος την αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία (80% των ψήφων, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαθέτουν ποσοστό άνω του 20% και να μπορούν από μόνες τους να θέσουν βέτο στην όποια επιλογή). Η επόμενη ψηφοφορία θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurogroup: Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε ευάλωτους, προσοχή στο χρέος

Σταϊκούρας: Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενέργειακη κρίση

Κομισιόν: Θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ε.Ε. φέτος και 2023

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News