Business & Finance Δευτέρα 11/07/2022, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νάγκελ: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ πρέπει να στοχεύει σε συγκεκριμένες χώρες βάσει του ΟΜΤ

Νάγκελ: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ πρέπει να στοχεύει σε συγκεκριμένες χώρες βάσει του ΟΜΤ

Σε νέα παρέμβάσή του, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, κάλεσε την ΕΚΤ να μοντελοποιήσει το νέο της εργαλείο για την αγορά ομολόγων, με απώτερο στόχο να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού στην Ιταλία και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ, στα πρότυπα του προγράμματος που ανακοίνωσε στη διάρκεια της κρίσης χρέους. 

«Ο σχεδιασμός του νέου εργαλείου θα πρέπει να βασίζεται στην εμπειρία του ΟΜΤ, του προγράμματος Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών», είπε ο Νάγκελ, τονίζοντας ότι το νέο εργαλείο δεν θα πρέπει να δίδει την εντύπωση ότι αποθαρρύνει τις χώρες από τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών τους. 

Αφού παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2012, το ΟΜΤ έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων από τις χώρες που θα έκαναν αίτηση για να λάβουν πρόγραμμα διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωζώνης. Η προϋπόθεση αυτή θεωρείται τώρα πολιτικά ανεπιθύμητη. 

Ωστόσο, το ΟΜΤ ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, όμως απλά και μόνο η ανακοίνωσή του απομάκρυνε τις φημολογίες για διάσπαση της Ευρωζώνης. 

Πρόσφατα, η Γερμανία δια στόματος του Χοακίμ Νάγκελ εξέφρασε την αντίθεσή της στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάσει στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Όχι» της Γερμανίας στη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News