Business & Finance Σάββατο 9/07/2022, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές κατέλαβαν την προεδρική κατοικία

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές κατέλαβαν την προεδρική κατοικία

Χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου, καθώς η χώρα βιώνει την χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν το Σάββατο στο κάλεσμα για διαδηλώσεις κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa, παρότι οι ελλείψεις στα καύσιμα καθιστούν τις μετακινήσεις δύσκολες.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά του πλήθους, ενώ υπήρξαν και πυροβολισμοί στον αέρα. Ο κόσμος, κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα και φωνάζοντας συνθήματα, έσπασε τα οδοφράγματα και εισέβαλε στην επίσημη κατοικία του προέδρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο Rajapaksa απομακρύνθηκε από την κατοικία την Παρασκευή και τέθηκε υπό στρατιωτική προστασία, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για κλιμάκωση των διαμαρτυριών. Μέχρι στιγμής το πού βρίσκεται είναι άγνωστο, ενώ κυκλοφορούν φήμες που τον θέλουν να έχει εγκαταλείψει την χώρα.

Η Σρι Λάνκα βιώνει μία καταστροφική κρίση, καθώς η οικονομία της έχει καταρρεύσει εντελώς και το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει για εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Οι πωλήσεις βενζίνης έχουν σταματήσει, τα σχολεία έχουν κλείσει και όλες οι ιατρικές πράξεις και τα χειρουργεία έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί, λόγω της έλλειψης φαρμάκων και εξοπλισμού, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση.

Ο πληθωρισμός έφτασε στα επίπεδα-ρεκόρ του 54,6% και οι τιμές των τροφίμων έχουν πενταπλασιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των κατοίκων της χώρας δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τροφή.

Μεγάλο μέρος της ευθύνης και της οργής στρέφεται στον πρόεδρο και την οικογένεια Rajapaksa, που είναι η πιο ισχυρή πολιτική δυναστεία της χώρας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα

Πώς η Σρι Λάνκα έγινε Ελλάδα: Η δυναστεία που τη χρεοκόπησε σε μόλις 30 μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News