Business & Finance Παρασκευή 8/07/2022, 20:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Εάν η Δύση προχωρήσει σε νέες κυρώσεις θα φέρει καταστροφή στις αγορές ενέργειας

Πούτιν: Εάν η Δύση προχωρήσει σε νέες κυρώσεις θα φέρει καταστροφή στις αγορές ενέργειας

Προειδοποίηση ότι η Δύση έκανε λάθος με την επιβολή ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία και εάν επιμείνει με περαιτέρω περιορισμούς θα έρθει καταστροφή για τις παγκόσμιες αγορές, απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Οι κυρώσεις στη Ρωσία προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε εκείνες τις χώρες που τις επιβάλλουν. Η περαιτέρω χρήση της πολιτικής κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές, και, χωρίς υπερβολές, καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ενώ ο στόχος αυτών των κυρώσεων ήταν να μειωθεί η εισροή πετροδολαρίων στα ταμεία της Μόσχας και να αναγκαστεί ο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, η Ρωσία απάντησε στέλνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της στην Ινδία και την Κίνα και περιορίζοντας τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας του έχει πλέον σταθεροποιηθεί, με την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σε 10,7 εκατομμύρια τον Ιούνιο.

Οι προσπάθειες των δυτικών χωρών να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να αντικαταστήσουν την ρωσικό ενέργεια δεν θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα, είπε ο Πούτιν, απευθυνόμενος σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ , καθώς και στον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

«Βλέπουμε ότι η Δύση προσπαθεί να αναγκάσει άλλες χώρες εξαγωγής πετρελαίου να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής τους», είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά ενέργειας «δεν ανέχεται καμία βιασύνη», είπε. «Τα λάθη που έχουν ήδη γίνει δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε λίγες μέρες».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Εάν η Δύση θέλει να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης, ας δοκιμάσει

Berenberg Bank: Το «σοκ Πούτιν», ο λογαριασμός και τα 3 σενάρια για το φυσικό αέριο

Mόσχα: Πράσινο φως για την κατάσχεση του κοιτάσματος Σαχαλίν – Τι σημαίνει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News