Business & Finance Παρασκευή 8/07/2022, 16:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: Μειώθηκαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων

ΟΗΕ: Μειώθηκαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων

Κατά 2,3% μειώθηκαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Ιούνιο, από επίπεδα που πλησίαζαν τα υψηλότερα στην ιστορία, εν μέσω των φόβων για ύφεση. Όμως, αυτή η πτώση δεν ελαφραίνει το υψηλό κόστος ζωής για τα ήδη πιεσμένα νοικοκυριά.

Η πτώση του δείκτη του ΟΗΕ για τις τιμές των τροφίμων θα είναι καλά νέα για τους καταναλωτές που βλέπουν τα πάντα να ακριβαίνουν γύρω τους, έστω και εάν θα χρειαστεί καιρός για να φανεί αυτή η πτώση στις τιμές στα ράφια.

Οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σημείωσαν νέο άλμα με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος περιόρισε τις εξαγωγές από τη χώρα που είναι γνωστή ως η «ψωμιέρα» της Ευρώπης.

Όμως, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αποκλιμακώνονται τελευταία, καθώς η περίοδος συγκομιδής που ξεκινά στο Β. Ημισφαίριο και οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση επιδρούν αρνητικά στα εμπορεύματα.

Η πτώση του δείκτη του ΟΗΕ τον Ιούνιο ήταν η τρίτη κατά σειρά, όμως οι τιμές εξακολουθούν να εμφανίζουν αύξηση 15% από τις αρχές του έτους.

Ενώ οι τιμές των σιτηρών, των ελαίων και της ζάχαρης οδήγησαν στην πτώση του δείκτη, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος άγγιξαν νέα ρεκόρ, λόγω της περιορισμένης προσφοράς πουλερικών που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έξαρση της γρίπης των πτηνών σε κάποιες χώρες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο παγκόσμιος χάρτης της παραγωγής: Από πού έρχονται τα τρόφιμα στο ψυγείο μας;

Πάνω από 30% οι αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα από την αρχή του πολέμου

Μπορέλ: Έγκλημα πολέμου το ρωσικό μπλόκο στα ουκρανικά σιτηρά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News