Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 13:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να πιάνετε κουβέντα: Οι 5 ερωτήσεις που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Πώς να πιάνετε κουβέντα: Οι 5 ερωτήσεις που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Μερικές από τις πιο σημαντικές σχέσεις μας στη ζωή ξεκινούν από αυτό που ονομάζουμε «ψιλοκουβέντα».   Το λεγόμενο «small talk» μπορεί να δημιουργήσει φιλίες ή να βοηθήσει να εξελιχθούν καριέρες, όμως για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο.

«Πολλοί απορρίπτουν το small talk, είτε γιατί το θεωρούν ανούσιο ή γιατί τους προκαλεί άγχος»,  εξηγεί στο CNBC ο John Bowe, που είναι public speaking coach. «Οι άνθρωποι θέλουν είτε να φτάσουν γρήγορα στην ουσιαστική συζήτηση ή να φύγουν».

Ποια είναι η δική του συμβουλή για να πιάσει κανείς ψιλοκουβέντα που θα κερδίσει τους άλλους; «Πάντα λέω στους ανθρώπους να σκεφτούν πώς θα βρουν κάτι κοινό. Ο στόχος σας; Δείξτε συναισθηματική νοημοσύνη. Πάρτε ένα ρίσκο, αλλά μην φανείτε απειλητικοί». 

Ο Bowe προτείνει τις πέντε ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κανείς για να πιάσει κουβέντα, αποφεύγοντας τις άβολες καταστάσεις:

1.       Από πού είσαι;

Ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει κάποιος μια συζήτηση είναι μια ερώτηση που δεν είναι πολύ αδιάκριτη αλλά ούτε και δύσκολη να την απαντήσει ο άλλος. Σε όλους αρέσει να μιλούν για την πόλη τους.

2.       Ποια ήταν η χειρότερη δουλειά σου;

Αυτή η ερώτηση ανοίγει τον δρόμο για μία ουσιαστική συζήτηση σε ένα εργασιακό-επαγγελματικό περιβάλλον. Μπορείτε μετά να ρωτήσετε «πού δούλευες;», «τι έπρεπε να κάνεις;» κτλ. Όμως εάν βρίσκεστε σε κάποια άλλη περίσταση, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ταξίδι, μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα: «Εάν είχες έναν μήνα άδεια από αύριο, πού θα πήγαινες;».

3.       Περνάς ωραία;

Πρόκειται για μία ερώτηση που μπορεί να σπάσει τον πάγο σε διάφορες περιστάσεις. Έχει και παραλλαγές όπως «πώς περνάς το καλοκαίρι σου;», «κρυώνεις;», «σου αρέσει καλύτερα αυτό ή αυτό (κάτι που βρίσκεται στον χώρο)». Όλες αυτές οι ερωτήσεις ανοίγουν μια εύκολη συζήτηση.  

4.       Τι δουλειά κάνεις;

Σε κάποιες χώρες, η ερώτηση αυτή θεωρείται ταμπού, όμως η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς αρέσει να μιλούν για τη δουλειά τους, ειδικά σε κουλτούρες που θεωρούνται workaholic, όπως η αμερικανική. Σε ένα συνέδριο ή σε μία εκδήλωση μπορείτε να ρωτήσετε: «Συμμετέχεις ή έχεις έρθει ως θεατής».  

5.       Πες μου για την οικογένειά σου.

Για πολλούς ανθρώπους, η οικογένειά τους είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Σε όλους αρέσει να μιλούν για τα παιδιά τους. Όμως, υπάρχει κάποια περίπτωση να χτυπήσετε κάποιο ευαίσθητο νεύρο. Εάν δείτε ότι η ερώτηση ενδεχομένως να φέρνει τον άλλο σε δύσκολη θέση, μην επιμείνετε, αλλά περάστε σε κάποιο άλλο θέμα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς θα ξεχωρίσετε αμέσως

5 τρόποι για να είστε πιο χαρούμενοι στη δουλειά

Δουλειά: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους πιο τοξικούς συναδέλφους σας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News