Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 20:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές του G7: Στα 40 έως 60 δολάρια εξετάζεται το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Πηγές του G7: Στα 40 έως 60 δολάρια εξετάζεται το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Το ενδεχόμενο να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, εξετάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. 

Στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στη σύνοδο κορυφής του G7, οι σύμμαχοι εξετάζουν διάφορα σενάρια για να περιορίσουν τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του πολέμου στις οικονομίες τους. 

Στη σύνοδο που έγινε στη Γερμανία στις 28 Ιουνίου, οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη συμφώνησαν να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, απαγορεύοντας την ασφάλιση και τις υπηρεσίες μεταφορών που είναι απαραίτητες για τη μεταφορά του ρωσικού αργού και των υπόλοιπων διυλισμένων προϊόντων, εκτός και εάν το πετρέλαιο αγοράζεται χαμηλότερα από τη συμφωνηθείσα τιμή. 

Ο καθορισμός του πλαφόν θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς όταν θα υπάρξει συμφωνία, ενώ θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά. Πριν από την τελευταία πτώση των τιμών πετρελαίου, το ρωσικό αργό διαπραγματευόταν γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. 

Ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου θα διαμορφώνεται ανάμεσα στο εκτιμώμενο κόστος παραγωγής της Ρωσιας και στην τιμή πετρελαίου της πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, δηλ. τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές. Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα πλαφόν στα 40 δολάρια το βαρέλι θα είναι υπερβολικά χαμηλό. Ο στόχος είναι να σταματήσει η μηχανή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία, όμως εγκυμονεί ο κίνδυνος μία υπερβολικά χαμηλή τιμή να οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής της Ρωσίας και κατά συνέπεια σε νέο γύρο ανόδου των τιμών στη διεθνή αγορά. 

Παρά το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις, επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός για το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία στο άμεσο μέλλον, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια. 

Ένα θέμα είναι ότι ο μηχανισμός αυτός θα υποχρεώσει την Ε.Ε. να κάνει κάποιες εξαιρέσεις στις κυρώσεις που υιοθέτησε το μπλοκ στις αρχές Ιουνίου. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan: Στη «στρατόσφαιρα» των 380 δολαρίων το πετρέλαιο, εάν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News