Business & Finance Δευτέρα 4/07/2022, 23:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιρλανδία: Πακέτο μέτρων 6,7 δισ.ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης

Ιρλανδία: Πακέτο μέτρων 6,7 δισ.ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 6,7 δισ.ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και διαβίωσης. 

Τα σχέδια δαπανών, που ανακοινώθηκαν σήμερα το βράδυ, θα χρηματοδοτηθούν μέσω κρατικών δαπανών ύψους 5,65 δισ.ευρώ το 2022 και το 2023 και μέσω φορολογικών μέτρων ύψους 1,05 δισ.ευρώ. 

Επίσης, η κυβέρνηση θα διαθέσει 4,5 δισ.ευρώ για προσωρινά μέτρα που έχουν ως στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά και για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid 19, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. 

Το νέο σχέδιο λαμβάνει υπόψη το υψηλότερο δημόσιο χρέος και το αυξημένο κόστος δανεισμού, ενώ στους κινδύνους περιλαμβάνεται και οι χειρότερες του αναμενομένου οικονομικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τα φορολογικά έσοδα. H μία στις τέσσερις φορολογικές αποδείξεις προέρχονται από τον εταιρικό τομέα με βάση στοιχεία του 2021. 

Η Ιρλανδία παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης των 4,2 δισ.ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, χάρη στην αύξηση των εταιρικών φορολογικών εσόδων και την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του Covid 19. 

O προϋπολογισμός για το 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα του αναμενομένου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News