Business & Finance Δευτέρα 4/07/2022, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σύντομα η κυβέρνηση θα μπορεί να αγοράζει μερίδια σε εταιρείες ενέργειας

Γερμανία: Σύντομα η κυβέρνηση θα μπορεί να αγοράζει μερίδια σε εταιρείες ενέργειας

«Χτίζοντας τις άμυνές του» καθώς βαθαίνει ο πόλεμος με τη Μόσχα, το Βερολίνο ετοιμάζει νόμο που θα του δίνει τη δυνατότητα να αγοράζει μερίδιο σε εταιρείες ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπό το αυξανόμενο κόστος των τιμών εισαγόμενου φυσικού αερίου. 

Ο νέος τροποποιημένος νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας θα επιτρέπει επίσης στη γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτα τέλη στους καταναλωτές, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

Η γερμανική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες κοινής ωφελείας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μία κατάρρευση τύπου «Lehman», εάν δεν μπορέσουν να μετακυλίσουν μέρος του κόστους στους καταναλωτές. 

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε μπροστά σε ένα ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, με άλλα λόγια βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική πρόκληση», είπε ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε με εργατικά συνδικάτα.  

Με βάση τις νέες προτάσεις, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει δεσμευτικά ή μη μερίδια σε επιχειρήσεις που συνδέονται με κρίσιμες υποδομές μέσω του ίδιου μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση επιχειρήσεων στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. 

Οι τροποποιήσεις συζητιούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και θα παρουσιαστούν στη βουλή την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματοχοι εξετάζουν ένα πακέτο διάσωσης για τη Uniper, που αποτελεί το μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Οι παραπάνω πηγές ανέφεραν ότι το Βερολίνο εξετάζει μεταξύ άλλων την απόκτηση μεριδίου στη Uniper. 

Ένα πιθανό πακέτο διάσωσης της Uniper ενδεχομένως να βασίζεται στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη Lufthansa, η οποία σώθηκε από χρεοκοπία με βοήθεια ύψους 9 δισ.ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Το κράτος απέκτησε μερίδιο 20% στην αεροπορική ετιαρεία μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα ψήφου του μετόχου. Επίσης, η αεροπορική εταιρεία δεν είχε το δικαίωμα να αγοράσει άλλες επιχειρήσεις έως ότου αποπληρωθεί το 75% της κρατικής βοήθειας, ενώ οι μέτοχοι και οι μάνατζερ δεν μπορούν να αποκομίζουν κανένα όφελος από το χρήμα των φορολογουμένων, που σημαίνει «πάγωμα» μερισμάτων και μπόνους. 
 

   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Μετά τη Ρωσία, η Νορβηγία: Πάνω από τα 150 ευρώ το φυσικό αέριο

Γερμανία: Με κατάρρευση κινδυνεύουν κορυφαίες βιομηχανίες της από την έλλειψη ενέργειας

DW: Κινδυνεύει η Γερμανία με κατάρρευση τύπου Lehmann Brothers στην ενέργεια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News