Business & Finance Δευτέρα 4/07/2022, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Roubini: Ύφεση βλέπει ο Dr. Doom – Πτώση 50% στις αγορές

Roubini: Ύφεση βλέπει ο Dr. Doom – Πτώση 50% στις αγορές

Οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια σοβαρή ύφεση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε περαιτέρω πτώση 50%, προειδοποιεί ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος γνωστός ως «Dr. Doom».

Ο Roubini θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολλούς λόγους να ανησυχούν» για μια επικείμενη ύφεση, καθώς η οικονομία παρουσιάζει χαρακτηριστικά τόσο της κρίσης στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 όσο και της ύφεσης του 2008, όπως έγραψε σε άρθρο του στο Project Syndicate.

«Η Federal Reserve τελικά θα δειλιάσει και θα αποδεχθεί τον υψηλό πληθωρισμό», προβλέπει ο Roubini, καθώς χαρακτηρίζει την προοπτική μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία «επικίνδυνα αφελή».

Οι ταυτόχρονες πιέσεις από τον πληθωρισμό και το χρέος θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις μετοχές σε περαιτέρω πτώση 50%, σημειώνει, αφότου ο S&P μόλις συμπλήρωσε το χειρότερο εξάμηνό του από το 1970.

 «Στις  τρέχουσες συνθήκες, οποιαδήποτε ανάκαμψη –όπως αυτή των δύο τελευταίων εβδομάδων– θα πρέπει να θεωρείται το τίναγμα της νεκρής γάτας (dead cat bounce)» και όχι μια αγοραστική ευκαιρία, έγραψε ο Roubini.

 «Η επόμενη κρίση δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες», τόνισε. «Σήμερα, αντιμετωπίζουμε σοκ στην προσφορά σε συνθήκες πολύ υψηλότερων επιπέδων χρέους, κάτι που σημαίνει ότι οδεύουμε προς έναν συνδυασμό στασιμοπληθωρισμού σαν τη δεκαετία του 1970 και κρίσης χρέους σαν το 2008 – δηλαδή σε μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους».

«Δεν υπάρχει ένας γρίφος που πρέπει να λυθεί. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα προτού βελτιωθούν», γράφει ο οικονομολόγος που κέρδισε τον τίτλο του «Dr. Doom» όταν έγινε ένας από τους πρώτους που προειδοποίησαν για την κρίση του 2008.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κάθι Γουντ: Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση φέτος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News