Business & Finance Κυριακή 3/07/2022, 14:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Vitol: Η αύξηση του κόστους καυσίμων μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της ζήτησης

Vitol: Η αύξηση του κόστους καυσίμων μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της ζήτησης

Η αύξηση του κόστους καυσίμων σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αρχίσει να επηρεάζει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον κορυφαίο όμιλο εμπορίας πετρελαίου. 

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να επιβαρύνονται σοβαρά από την αύξηση των τιμών βενζίνης, ντίζελ και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων, ανέφερε ο Μάικ Μίλερ, επικεφαλής της Vitol Group, αρμόδιος για την περιοχή της Ασίας. 

«Αρχίζουν να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για οικονομική δυσπραγία από τις υψηλές τιμές, γεγονός που από πολλούς αποκαλείται κατάρρευση της ζήτησης. Και δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το LNG και άλλα προϊόντα». 

Οι τιμές διυλισμένων καυσίμων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ και έχουν αυξηθεί σημαντικά και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, συμβάλοντας στην άνοδο του πληθωρισμού. 

Oil refiners' margins have surged this year
  

Την Παρασκευή, η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από τις δραστηριότητες διύλισης στη διάρκεια το δεύτερου τριμήνου αυξηθηκαν στα 5,5 δισ.δολάρια. «Τα περιθώρια κέρδους από τη διύλιση βρίσκονται σε επίπεδα που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο», αναφέρει ο Mίλερ. 

Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα οι τιμές καυσίμων να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, εάν η ζήηση στην Κίνα συνεχίσει να ανακάμπτει καθώς η κυβέρνηση αποσύρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, σημειώνει το διευθυντικό στέλεχος της Vitol. Άλλωστε και ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι, είχε δηλώσει στο Bloomberg τον προηγούμενο μήνα ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2022. 

Ο Μίλερ πάντως αμφιβάλει ότι η Κίνα θα αυξήσει σημαντικά τις ποστοσώσεις της στις εξαγωγές καυσίμων τουλάχιστον σύντομα, παρά το γεγονός ότι τα ανεξάρτητα διυλιστήριά της έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γουόλντρον (Goldman Sachs): Έρχονται δύσκολοι καιροί και αλλεπάλληλες κρίσεις

Goldman Sachs: Πώς το πετρέλαιο μπορεί να αποφύγει το ράλι

ΟΠΕΚ: Οι υψηλές τιμές στη ενέργεια επιβραδύνουν τη ζήτηση του πετρελαίου 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News