Business & Finance Σάββατο 2/07/2022, 16:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλίμα φόβου στις αγορές: Ακυρώνουν IPOs και νέα ομόλογα

Η υπεραισιοδοξία του παρελθόντος αντικαταστάθηκε φέτος από τον φόβο

Κλίμα φόβου στις αγορές: Ακυρώνουν IPOs και νέα ομόλογα

H καταιγίδα που γνωρίζουν φέτος οι αγορές μετοχών και ομολόγων αποθαρρύνει τράπεζες και στελέχη των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην τολμούν να εκδώσουν νέες μετοχές και εταιρικά ομόλογα. Ετσι, τα κεφάλαια που άντλησαν οι επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν φέτος κατά 25% μειωμένα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εκδόσεις νέων ομολόγων και μετοχών, όπως και οι αυξήσεις κεφαλαίου, δεν υπερέβησαν τα 4,9 τρισ. δολ., ενώ το 2021 ήταν 6,6 τρισ. δολ.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι αγορές κεφαλαίου έχουν «παγώσει» διότι η υπεραισιοδοξία του παρελθόντος αντικαταστάθηκε φέτος από τον φόβο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται σε επιθετικά περιοριστική πολιτική στην προσπάθειά τους να ανακόψουν έναν επιταχυνόμενο πληθωρισμό, τον υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών. Το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσαν τα lockdowns, και ειδικότερα από την Κίνα, έχει επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως, άλλωστε, και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που οδήγησε σε εξάντληση των αποθεμάτων εμπορευμάτων και εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλεξ Βερούντ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Insight Investment, υπογράμμισε ότι οι τρεις τελευταίοι μήνες ήταν πραγματικά τρομακτικοί. Οπως τονίζει ο ίδιος, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αντιληφθήκαμε ότι θα αυξάνονται τα επιτόκια και ότι λειτουργούσε αρνητικά ο πόλεμος, αλλά στις αγορές η κατάσταση παρέμενε υπό έλεγχο. Το δεύτερο τρίμηνο, όμως, συνειδητοποιήσαμε πως αλληλένδετα είναι όλα. Ο πόλεμος και η αλλαγή νομισματικής πολιτικής ήταν οι τεκτονικοί κραδασμοί που κλόνισαν τον δείκτη S&P 500, με απώλειες 16% συνολικά το δεύτερο τρίμηνο. Ετσι, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 20%.

Επιπλέον, η αγορά ομολόγων σκουπιδιών, των εταιρικών ομολόγωνχαμηλής διαβάθμισης, έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες τριμήνου από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε πρωτοφανείς πτώσεις. Στο μεταξύ, οι προσδοκίες για τα επίπεδα των επιτοκίων έχουν αλλάξει και τώρα πλέον οι επενδυτές προβλέπουν πως το βασικό επιτόκιο της Federal Reserve θα διαμορφωθεί στο 3,5% προς τα τέλη του έτους. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ευελπιστεί πως αυξάνοντας το κόστος δανεισμού θα συμπιέσει τη ζήτηση και τελικά θα ανακόψει την ανοδική πορεία των τιμών. Η μειωμένη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις αποτελεί ένδειξη ότι οι προσπάθειές της αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Κέβιν Φόλεϊ, υπεύθυνο εκδόσεων εταιρικών ομολόγων στην JPMorgan Chase, «έπρεπε από το πρώτο τρίμηνο να είχαμε προβλέψει την καταιγίδα που ζούμε τώρα».

Οι κραδασμοί που γνωρίζουν φέτος οι αγορές έχουν πλήξει περισσότερο τις πωλήσεις μετοχών και πολλές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αναβάλουν την αρχική δημόσια εγγραφή τους, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που συμφώνησαν κατ’ ιδίαν να υποβαθμίσουν τις αποτιμήσεις τους. Τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για αγορές μετοχών, μετατρέψιμων ομολόγων και οχημάτων ειδικού σκοπού εταιρειών που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο δεν υπερέβησαν τα 252 δισ. δολ. μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ηταν εν ολίγοις κατά 70% κάτω από το αντίστοιχο ποσό τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους, αλλά και το μικρότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2005 και μετά.

Η πτώση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις ΗΠΑ, όπου το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατέρρευσε στα 40 δισ. δολ., καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσό τουλάχιστον από το 1999, αλλά και μεγάλη πτώση από το αντίστοιχο ποσό των 327 δισ. δολ. τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε χρηματιστήρια, μόνο 18 εταιρείες προχώρησαν στην αρχική δημόσια εγγραφή τους στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο και μόλις 14 στην Ευρώπη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Υποβαθμίζει τις προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων – Δεν βελτιώνονται πια

Deutsche Bank: Η πανωλεθρία στις αγορές και οι επιδόσεις του ΧΑ σε 3 γραφήματα

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης για τις αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News