Business & Finance Σάββατο 2/07/2022, 08:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

25 χρόνια μετά: Τι μας δίδαξε η χρηματοοικονομική κρίση στην Ασία

25 χρόνια μετά: Τι μας δίδαξε η χρηματοοικονομική κρίση στην Ασία

Πριν από 25 χρόνια σαν σήμερα άρχιζε η αρχή μίας οικονομικής, πολιτικής και χρηματοοικονομικής κρίσης που θα εξελισσόταν στη γνωστή σε όλους Ασιατική Χρηματοοικονομική Κρίση. Τα νομίσματα και οι μετοχές βούλιαξαν, κυβερνήσεις ανατράπηκαν και η φτώχεια εξαπλώθηκε. 

Η κρίση προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες για το Ασιατικό θαύμα, την περίοδο δηλ. της ταχείας ανάπτυξης των «Τίγρεων της Ασίας» που είχαν αναδειχθεί σε παγκόσμιο μοντέλο. Η καταιγίδα ξεκίνησε από την απόφαση της Ταϋλάνδης να υποτιμήσει το μπαχτ στις 2 Ιουλίου του 1998, προκαλώντας κύμα πανικού που εξαπλώθηκε σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες της περιοχής και ακόμη πιο πέρα. 

Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, οι οικονομίες της Ασίας έχουν μετασχηματιστεί. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Ασίας αποτελεί μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης, παρότι εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο Μαρκ Μόμπιους, συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, αναφέρει ότι όταν ξέσπασε η κρίση, όλοι θεωρούσαν ότι θα περιορίζονταν στην Ταϋλάνδη. Όμως οι traders άρχισαν να ποντάρουν σε πτώση και άλλων νομισμάτων της περιοχής. «Οι χώρες αυτές είχαν μεγάλα δάνεια από το εξωτερικό, επειδή οι ισοτιμίες των νομισμάτων τους με το δολάριο ήταν υπερβολικά χαμηλές και εδώ ακριβώς ήταν το μεγάλο λάθος. Έτσι η κρίση επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη την περιοχή». 

Ο αναλυτής σημειώνει ότι στο τέλος της ημέρας, οι περισσότερες χώρες της Ασίας έμαθαν το μάθημά τους, να μην αναλαμβάνουν τόσο μεγάλο χρέος σε ξένα νομίσματα. Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες χώρες που δεν το έχουν μάθει ακόμη, όπως η Σρι Λάνκα, όμως σημειώνει ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη. 

Ο Ζετί Ακτάρ Αζίζ, πρώην διοικητής της Bank Negara Malaysia, σημειώνει ότι το πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει ανθεκτικότητα. «Ο κόσμος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κρίσεις. Μετά την Ασιατική κρίση, οι περισσότερες από τις χώρες της περιοχής προχώρησαν σε χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις. Γι΄αυτό και παρόλο που η Ασία επηρεάστηκε από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα χρηματοοικονομικά της συστήματα και οι οικονομίες της δεν βίωσαν νέα κρίση», αναφέρει. 

Η Κάρμεν Ρέινχαρτ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν βλέπει νέα αντίστοιχη χρηματοοικονομική κρίση στην Ασία. Η τότε κρίση προήλθε μετά από ένα μεγάλο διάστημα ταχείας ανάπτυξης, αυξημένης ροής κεφαλαίου και μεγάλων ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. 

Ο Μόμπιους αναφέρει ότι αναμφίβολα οι χώρες αυτές δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν τον αντίκτυπο από τις επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ. «Αρκετές χώρες της Ασίας είναι συνδεδεμένες με το αμερικανικό δολάριο και αυτό είναι μία πρόκληση. Όμως δεν πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουν μία αντίστοιχη κρίση όπως αυτή του 1997». 

Ο Τάριν Νιμαναχεμίντα, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ταϋλάνδης σημειώνει ότι η νέα κρίση θα είναι πιθανότητα συνδεδεμένη με τη γεωπολιτική, την ενέργεια και την ασφάλεια των τροφίμων. «Η άνοδος της Κίνας και οι εντάσεις της με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News