Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 14:50
FINANCIAL TIMES

Πώς οι ΗΠΑ αποκλείουν ευρωπαϊκές εταιρείες από την κινεζική αγορά

Πώς οι ΗΠΑ αποκλείουν ευρωπαϊκές εταιρείες από την κινεζική αγορά

Στελέχη ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών και διπλωμάτες κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι με πρόφαση το καθεστώς κυρώσεων προσπαθούν να τους αποκλείσουν από την κινεζική αγορά, ενώ παραχωρούν εξαιρέσεις στις αμερικανικές εταιρείες. 

Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει επιθετικές κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες, όπως είναι η Huawei και η SMIC, με βάση τις οποίες δεν μπορούν να αγοράσουν εξαρτήματα αμερικανικής τεχνολογίας. Έτσι βασικοί προμηθευτές των κινεζικών κολοσσών έχουν πληγεί. Ωστόσο στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών υποστηρίζουν ότι δεν πλήττονται όλοι το ίδιο. Οι ΗΠΑ ακολουθούν μία «America First» πολιτική εμπορίου, η οποία περιλαμβάνει εξαιρέσεις των αμερικανικών εταιρειών, ενώ αποκόβει επιχειρήσεις άλλων χωρών. «Μέχρι στιγμής αμερικανικές εταιρείες έχουν λάβει άδεια να προμηθεύσουν την Huawei, ενώ σε μία ευρωπαϊκή δεν έχει δοθεί κάτι αντίστοιχο» τονίζει Ευρωπαίος επιχειρηματίας, που μίλησε στους Financial Times υπό καθεστώς ανωνυμίας. 

Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ειδικά κατασκευάστριες μικροεπεξεργαστών και εξαρτημάτων για μικροεπεξεργαστές επηρεάζονται από τις αμερικανικές κυρώσεις γιατί στηρίζονται σε αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία. Άλλο στέλεχος ευρωπαϊκής εταιρείας είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι ενώ ΗΠΑ μπλόκαραν συμφωνία του να προμηθεύσει εξαρτήματα σε κινζικές επιχειρήσεις, επικαλούμενες φόβους ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Λίγο αργότερα είδε το κενό στην κινεζική να καλύπτεται από αμερικανούς κατασκευαστές, που πουλούσαν μέσω τρίτων. 

Το πλήγμα στα οικονομικά αποτελέσματα είναι αισθητό. Πριν από λίγο καιρό μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες μικροεπεξεργαστών, η STMicroelectronics, έβαλε στον πάγο τον ετήσιο στόχο για τα έσοδά της επικαλούμενη τις αμερικανικές κυρώσεις στον σημαντικό πελάτη της, την Huawei.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News