Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 22:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενετία: Θέλει τουρίστες που μπορούν να ξοδεύουν – Σχέδιο για επιβολή ειδικού τέλους

Βενετία: Θέλει τουρίστες που μπορούν να ξοδεύουν – Σχέδιο για επιβολή ειδικού τέλους

Ένα απόγευμα στη Βενετία, μια οικογένεια που είχε επισκεφθεί την πόλη κάθισε σε ένα πηγάδι για να γευματίσει με σπιτικό φαγητό μέσα στην ατμόσφαιρα εποχής Αναγέννησης. Ήταν μια οικονομική εναλλακτική για να μην ξοδέψει χρήματα σε τοπικά εστιατόρια, αλλά οι αρχές δεν ήταν καθόλου σύμφωνες με αυτή την πρακτική. 

Το αποτέλεσμα ήταν να τους επιβληθεί αυστηρό πρόστιμο, είπε η Σιμόνε Βεντουρίνι, δημοτική σύμβουλος της Βενετίας, η οποία ηγείται μιας πρωτοβουλίας για τη στροφή του τουρισμού της πόλης σε ποιοτικό παρά σε ποσοτικό. 

Η επιβολή προστίμου για το πικνίκ εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για την εξάλειψη τουριστών που κατακλύζουν μεν τους δρόμους και χρησιμοποιούν τις υποδομές της πόλης αλλά προσφέρουν ελάχιστα στην οικονομία.

Η δημοτική αρχή της πόλης έχει αποφασίσει ότι όταν περισσότεροι από 30.000 έως 40.000 άνθρωποι εμφανίζονται για μια μέρα τραβώντας selfie στη Γέφυρα του Ριάλτο ή στριμώχνονται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και περνούν από το Παλάτι των Δόγηδων, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα όπως το πικνίκ, η δημοτική αρχή της πόλης σχεδιάζει να χρεώνει στους ημερήσιους ταξιδιώτες ένα τέλος από 3 έως 10 ευρώ για πρόσβαση στην πόλη αρχίζοντας από τον Ιανουάριο. Ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρέωσης και επιβολής των τελών, ο στόχος περιλαμβάνει τις hot spot περιοχές κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού καθώς και περιφερειακά νησιά όπως το Lido, το Murano και το Torcello.

Εκφράζονται ωστόσο και κάποιες αντιθέσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Μερικοί καταστηματάρχες φοβούνται ότι οι περιορισμοί εισόδου στέλνουν λάθος σήμα στους τουρίστες. 

«Ο στόχος των μέτρων δεν είναι τα έσοδα αλλά η προστασία της Βενετίας. Η πόλη με τις αδυναμίες της δεν είναι κατάλληλη για τουρισμό φαστ φουντ», ανέφερε δημοτικός σύμβουλος. 

Καθώς τα ταξίδια ανοίγουν μετά από δύο χρόνια πανδημικών περιορισμών, τα κανάλια της Βενετίας βρίσκουν ξανά τη λάμψη τους έχουν και πάλι μεγάλη ζήτηση, με 120.000 άτομα να επισκέπτονται την πόλη το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές της πόλης και πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η επιστροφή θα είναι βιώσιμη, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι τα χρήματα, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος. 

Η πίεση για ανάληψη δράσης γίνεται ακόμη πιο εμφανής αυτό το καλοκαίρι καθώς οι καταναλωτές έχουν ξεχυθεί σε ταξίδια. Ο αριθμός των επισκεπτών στις 100 κορυφαίες ιστορικές πόλεις της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων της Βενετίας, της Ρώμης και της Φλωρεντίας, προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 25% σε 27,4 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με την εμπορική ένωση Assoturismo Confesercenti.

«Δεν μπορείτε να επιτρέψετε σε μια πόλη, όπως η Βενετία να καταστραφεί από ορδές τουριστών», είπε η Ντίνα Ραβέρα, ιδρύτρια και πρόεδρος του πολυτελούς τουριστικού πράκτορα Destination Italia SpA. «Είναι ένα υπαίθριο μουσείο και για να διατηρηθεί είναι απαραίτητο να περιοριστεί η ροή των τουριστών. Διαφορετικά, θα ήταν σαν να αφήνουμε τις πόρτες του Λούβρου ανοιχτές», είπε, αναφερόμενη στο μουσείο του Παρισιού που φιλοξενεί τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η πόλη των 1.600 ετών που βουλιάζει

Τι τουρισμό θέλουμε; Η άλλη όψη της φετινής σεζόν

Βενετία: Επίσημο απαγορευτικό στα κρουαζιερόπλοια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News