Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 21:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέστερ: Είμαστε μόλις στην αρχή των επιτοκιακών αυξήσεων

Μέστερ: Είμαστε μόλις στην αρχή των επιτοκιακών αυξήσεων

Η Φέντεραλ Ριζέρβ βρίσκεται «μόλις στην αρχή» των επιτοκιακών αυξήσεων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, δήλωσε η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ. 

Η Μέστερ ανέφερε ότι θέλει να δει το βασικό επιτόκιο της Fed να φθάνει στο 3% έως 3,5% φέτος και να ξεπερνά ελαφρώς το 4% το επόμενο έτος, προκειμένου να τιθασεύσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ακόμη και εάν αυτό οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. 

«Υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης. Σαφώς και κάνουμε πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική μας. Η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους», υπογράμμισε σε δηλώσεις της στο Bloomberg, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο της ύφεσης. 

Η Μέστερ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε μία σπείρα αυξήσεων των μισθών, όμως είναι εξίσου σημαντικό για τους διαμορφωτές πολιτικής να διασφαλίσουν τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις δεν θα ενσωματωθούν στις πληθωριστικές προσδοκίες. 

«Οι καταναλωτές βιώνουν μία περίοδο πολύ υψηλού πληθωρισμού και αυτό επισκιάζει την εμπιστοσύνη μας για την οικονομία. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή καθ΄οδόν για να φέρουμε τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ίσως και σε πιο περιοριστικά, συνεπώς μπορούμε να οδηγήσουμε σε πτώση τον πληθωρισμό και να διασφαλίσουμε μία σταθερή οικονομία οικονομία στο μέλλον. Η αγορά εργασίας έχει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό επί το παρόντος», είπε χαρακτηριστικά. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στη σκιά του πληθωρισμού οι καταναλωτές

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΔΝΤ: Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News