Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 13:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αεροπλάνο που μάγεψε τα πλήθη: Ξανά στον στόλο της Lufthansa το Α380

Το αεροπλάνο που μάγεψε τα πλήθη: Ξανά στον στόλο της Lufthansa το Α380

Η ζωή του αγαπημένου για τους λάτρεις των αεροσκαφών A380 superjumbo παρατείνεται μέσω της Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι θα ξαναχρησιμοποιήσει το αεροσκάφος από το καλοκαίρι του 2023.

Το «θηρίο» των αιθέρων, παρά το μέγεθος, τη μεγάλη χωρητικότητα και τις ήσυχες πτήσεις που προσφέρει, είναι εξαιρετικά κοστοβόρο και για τον λόγο αυτό δεν αποτέλεσε την εμπορική επιτυχία, στην οποία ήλπιζε η Airbus. Η πανδημία μάλιστα επέσπευσε την απόσυρσή του, με την Airbus να ανακοινώνει το 2019 ότι σταματά την παραγωγή του.

Η απόφαση της Lufthansa για επαναχρησιμοποίηση του αεροσκάφους είναι «απάντηση στην μεγάλη αύξηση της ζήτησης των πελατών και την καθυστέρηση της παράδοσης του αεροσκάφους». Η γερμανική αεροπορική μάλιστα επεσήμανε ότι το Α380 παραμένει δημοφιλές μεταξύ του πληρώματος, αλλά και των επιβατών.

Η Lufthansa βέβαια έχει πουλήσει έξι Α380 τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, ενώ στον στόλο της έχει ακόμη 8 superjumbo αυτού του τύπου, τα οποία, όμως, παραμένουν σε αποθήκες στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας δήλωσε ότι ακόμη εξετάζει πόσα Α380 θα πραγματοποιούν πτήσεις, αλλά και τα δρομολόγια που θα εκτελούν. Συνήθως, τα A380 χρησιμοποιούνται για μεγάλες πτήσεις με υψηλή ζήτηση. Λόγω του μεγέθους του αεροσκάφους, είναι εξαιρετικά ακριβό για να το συντηρούν οι αεροπορικές και συνεπώς η ζήτηση για πτήσεις πρέπει να είναι αντίστοιχα υψηλή, ώστε να δικαιολογείται η χρήση τους.

Παρότι τα τελευταία χρόνια φαινόταν ότι το Α380 βρισκόταν καθ’ οδόν για απόσυρση, η απόφαση της Lufthansa δίνει μία ελπίδα για αναβίωση του εμβληματικού αεροσκάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα τέτοιου είδους χρησιμοποιούνται ακόμη από την Singapore Airlines, την Emirates, την Qantas, την Qatar Airways, την Korean Air, την All Nippon Airways και την British Airways.

Στην παράδοση του τελευταίου Α380 τον Δεκέμβριο του 2021, ο πρόεδρος της Emirates Tim Clark δήλωσε ότι θα παραμείνει το προϊόν ορόσημο της Emirates για τα επόμενα χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Τίτλοι τέλους για το «θηρίο» των αιθέρων: Αποχαιρετισμός στο πιο εμβληματικό αεροσκάφος

Emirates: «Ποντάρει» στην ανάκαμψη των αεροπορικών – Παρέλαβε νέο Α380

Τζετ με βεράντα: Μία ματιά μέσα στις ιδιωτικές πτήσεις του μέλλοντος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News