Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 22:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ράλι 2% στις τιμές – Άνοδος για τρίτη συνεδρίαση

Πετρέλαιο: Ράλι 2% στις τιμές – Άνοδος για τρίτη συνεδρίαση

Σε ράλι επιδόθηκαν οι τιμές πετρελαίου, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται απίθανο να καταφέρουν να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή τους, την ώρα που οι Δυτικές κυβερνήσεις συμφώνησαν να εξετάσουν τρόπους για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύεται 2,5% κοντά στα 117 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κυμαίνεται κοντά στο 112 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2%. 

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες του G7 εξετάζουν τρόπους για να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου τους αυξήθηκαν το Μάιο, παρότι μειώθηκε ο όγκος των πωλήσεών της, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Και αυτό, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία έχει ωθήσει σε άνοδο τις τιμές ενέργειας την ώρα που οι υπόλοιποι κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις την παραγωγή τους. 

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέχρι στιγμής τα δύο μοναδικά μέλη του ΟΠΕΚ με πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό από τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο του G7 ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φθάσει τη μέγιστη παραγωγική τους ικανότητα, ενώ η Σαουδική Αραβία θα μπορούσει να αυξήσει την παραγωγή τους μόνο κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια νέας προσφοράς. 

Την κατάσταση επιδεινώνει και η πολιτική αναστάτωση στο Εκουαδόρ και στη Λιβύη, κρατώντας περιορισμένη την προσφορά. 

Σύμφωνα δε με προβλέψεις του Reuters, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν παρουσιάσει μείωση τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News