Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 21:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Η Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 30% έως τον χειμώνα

ΙΕΑ: Η Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 30% έως τον χειμώνα

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 30% έως τα μέσα Φεβρουαρίου, εάν οι ροές από την Ρωσία διακοπούν. 

Την προειδοποίηση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπαϊρόλ, καλώντας τους ηγέτες της Ευρώπης να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο. 

«Εάν διακοπεί εντελώς η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, της οποίας τα αποθέματα είναι χαμηλότερα του μέσου όρου εν όψει του χειμώνα, τότε η γηραιά ήπειρος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο Μπαϊρόλ. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει πολύ πιο υψηλές τιμές φυσικού αερίου, συμπλήρωσε ο Μπαϊρόλ, καθώς ήδη τα προθεσμιακά φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν υπερτριπλασιαστεί από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με το δείκτη ICE Endex.    

Gas futures have more than tripled since this time last year
  

Η Ευρώπη θα πρέπει να εστιάσει στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια προσφοράς της, υπογράμμισε ο Μπαϊρόλ. 

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναζητά ήδη τρόπους για να δώσει κίνητρα στη βιομηχανία να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου. Το Βερολίνο εξετάζει να υιοθετήσει ένα σύστημα που θα αρχίσει εντός του καλοκαιριού και το οποίο θα πληρώνει τους καταναλωτές βιομηχανικού φυσικού αερίου για να αποθηκεύουν καύσιμα. 

Επίσης, τόσο η γερμανική όσο και η ολλανδική κυβέρνηση ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, συντομεύοντας τον χρόνο της ατομικής τους υγιεινής καταναλώνοντας λιγότερο νερό και περιορίζοντας την χρήση οικιακών συσκευών. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

G7: Εξετάζεται πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας

Υψηλά τα τιμολόγια ρεύματος με ή χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

Συμβούλιο Υπουργών: Πράσινο φως στον κανονισμό για αποθήκευση φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News