Business & Finance Δευτέρα 27/06/2022, 17:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά: Προς παύση των εξαγωγών η Λιβύη

Νέες πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά: Προς παύση των εξαγωγών η Λιβύη

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων 72 ωρών ενδέχεται να παύσει τις εξαγωγές από τον Κόλπο της Σύρτης, όπου βρίσκονται πολλά από τα βασικά λιμάνια των μελών του ΟΠΕΚ, λόγω της κλιμακούμενης πολιτικής κρίσης στη χώρα. 

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επικαλεστούμε ανωτέρα βία εντός 72 ωρών, εάν δεν ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς του κόλπου της Σύρτης», ανέφερε ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα. Κάλεσε επίσης «όλους τους συμβαλλομένους» να φροντίσουν ώστε να επαναλειτουργήσουν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.

Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα της ανωτέρας βίας, η εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμβατικές δεσμεύσεις της και δεν θα ευθύνεται για αυτό.

Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στην Αφρική, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και αυτήν την περίοδο βρίσκεται εν μέσω έντονης πολιτικής κρίσης. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία: η μία, που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, με επικεφαλής τον Φάτι Μπασάγα, που στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Ως αποτέλεσμα, έξι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τερματικοί σταθμοί στο ανατολικό τμήμα της χώρας έκλεισαν δια της βίας από τα μέσα Απριλίου, από ομάδες που πρόσκεινται στις δυνάμεις της ανατολής και ζητούν να παραδώσει ο Ντμπεϊμπά την εξουσία στον Μπασάγα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η πετρελαϊκή παραγωγής της Λιβύης μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ από τα μέσα Απριλίου στα 600.000 βαρέλια ημερησίως. Η μείωση της παραγωγής ενέτεινε τις πιέσεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, όπου οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 45% φέτος στα περίπου 113 δολάρια το βαρέλι, ιδίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται, με το κλείσιμο (των εγκαταστάσεων) στον κόλπο της Σύρτης, υπάρχουν εκείνοι που τείνουν να δαιμονοποιήσουν τον πετρελαϊκό τομέα στην πρωτεύουσα αλλά δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα», είπε ο Σανάλα, υπονοώντας τις τεταμένες σχέσεις του με τον υπουργό Πετρελαίου, τον Μοχάμαντ Αούν.

Παρά το άφθονο πετρέλαιο που διαθέτει η χώρα, οι Λίβυοι μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περίπου 12 ώρες την ημέρα, τη στιγμή που η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς. Η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (Gecol) ανέφερε ότι «χάθηκαν περίπου 1.000 μεγαβάτ» ενέργειας, επειδή διακόπηκε ο ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο λόγω του αποκλεισμού των εγκαταστάσεων.

Ο Ντμπεϊμπά «έθεσε σε διαθεσιμότητα» το διοικητικό συμβούλιο της Gecol, εν αναμονή της διενέργειας «διοικητικής έρευνας».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Και επίσημα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα

Προς αναχώρηση το πρώτο τάνκερ με πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα προς την Ευρώπη μετά από 2 χρόνια

Σταθερά έσοδα 100 εκατ. ευρώ την ημέρα για την Gazprom από την Ε.Ε. – Γιατί δεν «χτυπήθηκε» περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News