Business & Finance Σάββατο 25/06/2022, 20:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού

Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του της G7 θα συμφωνήσουν σε απαγόρευση εισαγωγής νέου χρυσού από τη Ρωσία καθώς διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε το Σάββατο στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συσπειρώσει τον κόσμο επιβάλλοντας σημαντικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση της σε πηγές εσόδων που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει απόφαση που θα απαγορεύει την εισαγωγή νέου χρυσού στις ΗΠΑ την Τρίτη, σε μια κίνηση που στοχεύει στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία εμποδίζοντας τη συμμετοχή της στην αγορά χρυσού.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία δεν έχουν στοχεύσει άμεσα τις εμπορικές αποστολές χρυσού, αλλά πολλές τράπεζες, εταιρείες μεταφορών και διυλιστήρια σταμάτησαν να ασχολούνται με το ρωσικό χρυσό μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο χρυσός είναι ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο για τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς στην πρόσβαση σε ορισμένα από τα περιουσιακά  στοιχεία της που διατηρούνται στο εξωτερικό, λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η Ρωσία παράγει περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα αποθέματά της σε χρυσό έχουν τριπλασιαστεί από τότε που προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Η απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού θα είναι η τελευταία από τις πολλές κυρώσεις που στοχεύουν τη Μόσχα από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία έχει σκοτώσει ή τραυματίσει χιλιάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News